2009. április 28., kedd

Magyarúl mért nem működik?

Csoki hab a szomszédasszonynak!



Van egy igazi szomszédasszonyom. Sokat utazik, és rettenetesen elfoglalt hölgy mellesleg kifejezetten olyan ember aki mindig felvidít akár 1 perc alatt. Kaptam tőle egyszer egy telefon hívást:’’ ha nem sért meg vele, akkor nem ugranék-e fel hozzá, mert elutazik és nem akarja kidobni a romlandó alapanyagokat a hűtőjéből.’’ Természetesen mondtam, hogy ne hülyéskedjen, milyen jó ötlet, én is utálok ételt kidobni, vagy szándékosan megrohasztani a hűtőmben. Természetesen ellátott mindenfélével, amit aztán jól fel is használtam.



Gondoltam mire megjön úgy is üres lesz a hűtője, meg üresen azért csak nem fogom visszaadni az edényeit készítek neki valamit a borához. Jó szomszédasszony behűtött bor nélkül nem is igazi jó szomszédasszony szóval a csoki mousse jó választásnak tűnt.

Utózengés...

Öt éve lakom ebben a házban, és nekem sem jutott eszembe még ilyesmi...ezért mérges is vagyok magamra. Igazából viszont Rajta kívül senkinek sem...vajon miért?
Megjegyzendő, hogy a hölgy csak kicsit magyar...(Salzburgan született, ott is járt iskolába,nem nagyon élt itthon). Talán ezért?

Cukor-tejmentes fagylalt torta

Kedvenc fagyizóm és kávém a Csaba utcában



Idén nem a Daubnerból volt a tortám, hanem végre a Artigiana Gelati-tól a Csaba utcából.
Külön rendelésre készítették el a tortaformát fagyiból. Eper, csokoládé és vanilia fagylalt rétegekből állt. A tortát még dekorálni kellett, mert nincsenek berendezkedve parfé azaz fagylalt torta készítésére, ezért saját magam dekoráltam mákkal és aszalt cseresznyével...mert kicsit nomád konyhai körülmények áltak a rendelkezésemre.



Évek óta járok ebbe a fagylaltozóba, mert valóban minden alapanyaguk természetes és friss.
Zenghetnék ódákat erről a helyről és a fagylaltjaikról de jó fagyinak nem kell cégér és ezt már mások megtették helyettem.
A kávéjuk szerintem Budapest 5 legjobb kávéja közt van...ennyit számít egy jó presszó gép.
A pezsgős fagylalt és a gorgonzolás a két nagy kedvencem. A pezsgősből ha van mindig ennem kell pedig fruktóz is van benne, de annak lehetetlen ellenállni.
Általában van olyan sorbet is amihez nem adnak cukrot se fruktózt és szerintem pont ezért olyan kirobbanóan gyümölcsösek.

MGL

Pacalvadász csőre tölts!

Pacalvadásznak Ajánlva

Gyulakeszi



Pacalvadászra gondoltam rögtön ezzel a hellyel kapcsolatban, és ezt a posztot neki ajánlom. A vendéglátó egységet meg szigorúan mindenkinek a figyelmébe ajánlom.



Kétszer akartam kipróbálni ezt a helyet amiből csak egyszer jártam sikerrel. Mindkét alkalommal a motiváció a velős pirítós volt, amit feltétlenül meg kell kóstolni…bár se a pirítóst, se a velőt nem szeretem. Megkóstoltam és azt kell mondanom, hogy már nagyon szeretem ezt a párosítást.



A vendéglátó egység egész évben nyitva van reggel nyolctól este nyolcig, kivétel akkor, amikor Editke szabadságra megy. Természetesen első látogatásomat arra az egy hétre időzítettem. Második alkalommal már nyitva volt a hely és a kajára várós fázisban, rögtön megtudtam, hogy a nagy hatalmú igen tisztelt mindenhatót itt Editkének hívják, aki a hely tulajdonosa, illetve főnöke is.



Gyönyörű környezetben, nádtetejű házacska, szép terasz, jó levegő…kedves udvarias gyors kiszolgálás jellemző a helyre, a tisztaságon kívül.

Parkolni nagyon jól lehet a külön erre a célra kialakított parkolóban.

A system a következő:pultnál megrendeljük a tábláról kiválasztott ételt italt, fizetünk, megfogjuk a kis italunkat és helyet foglalunk egy asztalnál, aztán rövidest megérkezik a rendelésünk.

Az adagok nem gyomorfekélyeseknek lettek kitalálva, ezért elég nagyok.

A legtöbb étel helyi alapanyagokból készül, tehát kitűnő az ételek íze.

Az árak nagyon barátságosak.


A hely Gyulakeszin a főút mellett található, el nem téveszthető.




--
GourrmandLizard

’’Kérem ez a főváros nem ma kezdődött…’’

Budapesti éjszaka ismert, ismeretlen arcai



Szerintem ezt a kis bácsit sokan ismerik de mégsem. Gyönyörű rózsáit kínálva járja az éjszakában a vendéglőket, bárokat.. Felbukkanhat a Ráday utcában, vagy a Liszt Ferenc téren bármelyik vendéglátó egységben. Annyi ilyen arca van Budapestnek, hozzá pedig néhány hihetetlen történet, és megható sors. Megigértem magamnak, ha ezt a postot megírom, akkor szót ejtek Matyiról is a boxoló hajléktanról, aki 1 éve halt meg. Amikor a Két Szerecsenben ültünk akkor mindig adtunk neki bort ha épp arra vetette őt a sors, cserébe beszélgetett velünk, de aztán nem jött többé.
Nekem is feltűnt már régen, hogy a bácsinak mindig szép virágai vannak, és tegnap elérkezett az idő, hogy megtudakoljam tőle, honnan is szerzi a virágait. Sose vettem tőle virágot, és most is csak kaptam valakitől de csak azért, mert Ő is kíváncsi volt a virágok eredetére.
Válasz elég kacifántosra sikerült de megtudtam belőle, hogy a hűtőházból…nyilvánvaló is honnan máshonnan.
Továbbá kiderült, hogy a bácsi 85 éves és pályaválasztás előtt áll, tudatában van azzal, hogy egy kicsit kései de ebből lesznek az igazi sikertörténetek.
A bácsi nagyon jó kedélyű tele van energiával…persze nem csoda 700 Huf/rózsa áron.
A nevét sajnos nem tudtam megjegyezni de úgy kezdődött, hogy :Vitéz Nagybányai….Úr ellátott néhány bölcsességgel, aztán elment a rózsáival együtt.

’’A hosszú élet titka nem az atombomba, hanem a hit, remény, szeretet.’’

’’Nem könnyű Pápának lenni, mert mindig azt kell megáldani aki épp ott van!’’

MGL

2009. április 27., hétfő

Végre megint eperke

Cukormentes Eperhab



400 g leturmixolt eper

330 ml házi tejszín

½ citrom leve

3 ek. cuukormentes juharszirup

1 zacskó zselatin (Rozi féle-tudom hogy sok, de kell az izületeknek)

6-8 szem egész eper



A tejszint robotgép segítségével felverem, majd hozzákeverem a leturmixolt epret. A zselatint elkeverem fél deciliter citromos vízben és 1 percre beteszem a mikróba, vagy amíg fel nem olvad. Intenzív keverés mellett vékony sugárban csurgatva hozzákeverem a krémhez. A forma aljába egész epreket teszek és ráöntöm az eperkrémet, majd 1-2 órára a hűtőbe kerül, amíg megszilárdul teljesen. Csokoládé öntettel, vagy bazsalikom-menta öntettel szoktam tálalni.


--
GourrmandLizard

Orgona illat üvegcsébe zárva

Orgona cukor




Napmátka
előbb publikálta volna a receptjét, akkor én is több cukrot tettem volna a kis üvegcsémbe. Miután én sajnos hajlamos vagyok végletekben gondolkodni kicsit ezért az én orgonacukrom két lépésben készült az íz intenzitás maximalizálásának jegyében. Megtöltöttem lecsipkedett virágzattal egy üveget, majd ráöntöttem a kristály cukrot, vártam amíg összeesik a virágzat, aztán még egyszer megtömtem az üvegcsét virágzattal és cukorral. A virágzat természetesen elhervadt az üvegben, de majd robotgép segítségével csinálok belőle finombb szerkezetű cukrot. Az illata viszon nagyon intenzív lett.


MGL

Fehércsoki házilag

Orgonás fehércsokoládé



A fehércsokoládé nem csokoládé. A kísérletezésem alatt meg teljesen nyilvánvalóvá vált.

Beszereztem kakaóvajat, főzés és krémkészítés okán, de eddig nem kezdtem vele semmit azonkívül, hogy zsiradéknak használtam.

Viszont most elkészítettem életem első fehércsokoládéját orgonás ízesítéssel. A vadi új szülinapi tartlette formámban.



A kakaóvajat felmelegítettem, és ugyanannyi sűrített tejet tettem hozzá, majd tejport, amennyit felvett. A masszához friss orgonavirágot szórtam és formába öntöttem. Nagyon finom lett.
Pontos receptet majd legközelebb...majd akkor lemérek mindent ígérem.


MGL

2009. április 19., vasárnap

Nagyon nagyon

Elfoglalt

Miután nincs már diplomázás…de helyette van életem, ezért még elfoglaltabb vagyok mint valaha. Persze főzésre sütésre élvezetekre van időm, csak leírni nem marad.



1. Készült kandírozott ibolya két verzióban is.
2. Születésnapomra sütöttem a barátaim által kért tortát cukorral, meg valódi sajtkrémmel:sajt torta csoki tortának álcázva.
3. Pacal vadásznak találtam egy kiváló helyet Gyulakeszin.
4. Továbbá kirándulós piknikelés alatt teszteltem egy ismeretlen nevetségesen olcsó, de jó bort némi sajttal és csokoládéval.
5. Megfőztem életem első káposztás tésztáját is de erről nem raktam fel képet.

GourmandLizard