2010. május 18., kedd

Risotto al gorgonzola con petto di pollo




Olasz kirándulásom alkalmával aminek a motivációja esküvő volt, kaptam egy kis teret barátosném konyhájában-ott készült ez-mert a ház urának ennie kellett valamit ebédre ehhez többé kevésbé mindent találtam.



Sajnos nem tudok rizst enni mert allergiás vagyok rá-de nem mindig, viszont ha igen akkor halálosan-ezért nem próbálgatom. Allergiám ellenére nagyon szeretem azaz szeretném. Elég nagy sikere lett a risottonak ezért gondoltam megosztom.



Risotto al gorgonzola

1 bögrényi Arborio vagy Carnaroli rizs (bögre 2 dl-es)
4 ek. olaj
120 g gorgonzola sajt
500 ml hús leves alaplé
1 kk. bors
4-5 friss zsályalevél apróra vágva
1 tk. Majoranna


A rizs kis olajon megpirítom, aztán felöntöm az alaplével. A rizshez főzés közben hozzákeverem a fűszereket. Végezetül a puha rizshez hozzákeverem a gorgonzolát és a risotto kész is van.
A húst a tetején egész egyszerűen csak sütés előtt bekentem pestóval és megsütöttem egy teflon serpenyőben olaj nélkül.

Kis gyíkocska meg ezt ette:)



MGL

2010. május 2., vasárnap

Spenót kecske sajttal sütve

Spenót mérgezés megalapozott gyanuja



Annyira finom, és egyszerű étel-hidegen, melegen igazából mindegy is hogyan. A kedvencem négy hete-szinte csak ezt ettem-máig-ma ennek véget kell vessek. Gyerekként nem nagyon ettem spenótot-elérkezettnek találtam az időt arra, hogy most bepótoljam-ez csupán annyit jelentett, hogy négy hete folyamatosan spenótot ettem- majdnem csak spenótot-nos mindenféle furcsa tünetem lett a bőr problémák-kiválasztási problémák stb.. Aztán eljutottam oda, hogy annyira ízlik amit spenótból készítek, hogy megosztom…és milyen jó, hogy így tettem-mert utána néztem ennek annak, és kiderült, hogy kicsit túlzásba vittem.

''A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók. Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre (a hasnyálmirigy-elválasztásra és az epeképződésre) jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas oxalát- és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.''(wikipedia)



2000 g spenót (brutto)
3 tk fokhagyma granulátum
Só-bors
150 g kecskesajt reszelve(a képen nem reszelve látható:))

A spenót megmosása és előkészítése elég macerás-jól meg kell mosni és a levelek szárát le kell csipkedni…ezt sajnos nem lehet megúszni.
A spenótot serpenyőben olaj nélkül megfonnyasztom, megfűszerezem-majd szűrőbe teszem és hagyom hogy kicsöpögjön belőle ami tud. Sütőtálba teszek egy réteg a spenótot rászorom a fele sajtot, aztán megint spenót és megint sajt-aztán a sütőben rásütöm a sajtot kb 10 perc alatt .



MGL