2007. szeptember 20., csütörtök

A birsalma fénye

A birsalma fénye





Cydonia oblonga-azaz A Birsalma

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik- ami olyan szépen hangzik.Tapintása bársonyos- nagyon erotikus, formás gyümölcs.



Szeptembertől októberig vagy ameddig kitart birsalma.
Termése nyersen fanyar és nagyon kemény.
Főzés után sárgás gyümölcshúsából lekvárt, birsalma sajtot, likört készíthetünk.
Kozmetikumokban is használják jó tulajdonságai miatt. Lássuk csak mi mindenre jó.:

Használjuk:
hasmenés
emésztési problémák
bélgyulladás
alhasi fájdalom
székrekedés
fájdalmas menstruáció (napi 3-szor fél pohár birsalmalé)
reumás fájdalom


Tápanyagok a birsalmában:

víztartalom 84 %
Fehérje 0.4 %
Zsír 0.1 %
Szénhidrátok 15 %
A vitamin 0.8 mg/100g
Thiamin, B1 1.4 mg/100g
Riboflavin, B2 5.0 mg/100g
Niacin 1.1 mg/100g
C vitamin 33 mg/100g
Kalcium 1.4 mg/100g
Foszfor 2.1 mg/100g
Vas 7.0 mg/100g
Kálium 4.2 mg/100g



Kenjük a testünkre is


Voltam egyszer egy kozmetikusnál, aki a fertőtlenítőn kívül más kemikálíát nem használt. Igen tudom fiatal bőrre mindegy is mit használnak mert ahogy mondják a "fiatalság magában szép". Túróból csinált nyugtató krémet, de a banános krémtől a citromos homokos hámlasztóig, egészen a fahéjjas cellulit krémig mindent maga készített. Hosszabb volt a felszívódási idő de az eredmény messze felül múlta sz összes többi kezelést. A kozmetkus hölgy azt mondta, hogy minden krémet meg kéne tudnunk enni, mert nem szabad hogy olyan anyagok kerüljenek azokba a dolgokba amit az ember magára ken, ami ártalmas lehet. Igazából a túrós krémet megkóstóltam "titiben" és csodák csodájára túró íze volt.

A birsalama hatásai a bőrre:

összehúzó
hidratáló
ödéma csökkentő
tápláló


A szépítő füvek internetes oldalon bővebben olvashattok a birsalma mint krém felhasználásásról.

Gourmandlizard

Nincsenek megjegyzések: