2008. január 3., csütörtök

Élelmezési érdekesség


Katonai orvoslás c. könyv borítója

Szenteste után olyan jól esik másnap reggel a kapott ajándékokat nézegetni, valahogy mindig eszembe juttatja gyerekkoromat, mikor a játékokat vizsgálgattam. Mostanság ezt az érzést leginkább a karácsonyra kapott könyvek átlapozgatása idézi fel bennem a legjobban.
Ez a könyv is a Fa alatt volt sok más könyv társaságában de ebben, azon kívül hogy sok kép van néhány gasztro-csemegére is találtam. A könyv címe: Katonai Orvoslás, az írója dr Katona József és a Medicina adta ki az albumot.
A könyv korabeli képeslapokon keresztül mutatja be a háborús orvoslást, még az én érdeklődésemet is felkeltve! Az alábbiakban idéznék néhány elgondolkodtató gasztro részből.
„..A hadtápélelmezés elvileg a hadműveletekkel kezdődik. Az egszerű hadtápélelmezési adag a következőből áll: 300g marhahús, 200g búzaliszt, 20 g disznózsír, 20 g só, 0,5 g bors, 36 cl bor, 12 g kávé, és 13 g cukor….”- elgondolkodtató nem? Sajnos a képet nem tudtam lefotózni.
Van olyan képeslap amit a háborús idők alatt küldtek, és receptek vannak rajta. Akkor is voltak fanatikusok, vagy rászorultak?!
Továbbá kézzel írt háborús receptfüzetek fotói, néhány recepttel.: „Német étel receptek. Levesek, húsok, főzelékek, főttészták, sülttészták” és „Német étel receptek. Sült tészták” Kézzel írt, és díszített füzetecskék ezek.
Ilyen receptekkel, mint „Almás zsemlye, Salzburgi galuska, Burgonyás töltött palacsinta, Vegyes halom, Koldus alma, Burgonya smarni, Burgonya fonatos”.
A könyv nagyon szép, sok-sok információval, és szép korabeli dokumentációval, de mondjuk én szeretek a múltról olvasni, elgondolkodni, és tanulni. Kevés, de velős szöveg, sok-sok kép, elgondolkodtató történetek…tetszik! Főleg mert akár hol kinyithatom, minden képhez tartozik egy rövid, de elgondolkodtató történet. Érdekes, és még sem csak egy album képekkel.
Tökéletes gondolat ébresztő egy fárasztó nap után.


Gourmandlizard

Nincsenek megjegyzések: