2008. augusztus 8., péntek

Fosszilis eper desszert

Fosszilis eper desszert
Régen posztoltam már mert mindössze 24 vizsgát kellett megcsinálnom, hogy aztán majdnem ne tudjak államvizsgázni novemberben-de a nagy magyar felsőoktatási igazsággal nem terhelnék inkább senkit.
Tehát még mikor nagyban tartott az eper korszak idén úgy döntöttem, hogy mivel az eper az egyik legkevesebb kalóriát tartalmazó gyümölcs kitalálok valami epres és krémes könnyű cserébe nagy élményt nyújtó desszertet amit bátran lehet enni lelkiismeret-furdalás nélkül.
Természetesen ez azt jelenti hogy cukor és laktóz mentesíteni kell a desszert projektet.
Tehát jelen esetben szója joghurttal lett helyettesítve a tej termék, de természetesen rísz, zab mandula tejjel is helyettesíthető a desszert fehér része.
Zselatin helyett agar-agart (E 406 ez a titkosított neve) használtam mert jobban illik az a textúra a mutatványomhoz.

Eper zselé tengeri szellővel
(az agar agar (E406) miatt-egzotikus fancy ultra cool neve lett)


40 dkg eper
40 dkg (1 doboz) bio Sojade szója joghurt
Just like sugar édesítő
1 vanília rúd
1 kk. citromlé
agar-agar por

Csokoládé öntet

50 g 86%-os csokoládé
2 ek. olíva olaj
1 kk. CointreauAz epret le kell turmixolni hozzá kell adni a citrom levet és ha szükséges akkor az édesítőt, majd egy teáskanál agar agar port hozzákeverni az eperhez és kicsit megmelengetni egy lábasban. Aztán mehet a formába és a hűtőbe amíg a krém rész elkészül.
Miután az agar agarnak nem kell olyan hőfok mint a zselatinnak tényleg nem kell, hogy felforrjon.
A szója joghurthoz édesítőt és vaníliát adok és ugyanúgy mint az eperhez hozzáadok 1 tk. agar-agar port és egy lábosban melegítés közben simára keverem az egészet.
Amennyiben sima a szójakrémünk akkor ráönthetjük az eper rétegre, és visszatehetjük a hűtőbe szilárdulni.

A csokoládé öntet roppant egyszerűen készül szerintem. Egy mikróban használható pohárba 2 ek. olíva olajat teszek és erre kis darabkákra tört csokoládét. Olvasztó funkcióra állítva a mikrót 1 percre beteszem a poharat. A csokoládé szépen beleolvad az olajba, hozzáadom a Cointreaut és jól összekeverem az egészet.
Ezzel meglocsolom a epres szójás zselét és készen is vagyokSzeretném felhívni a figyelmét mindenkinek hogy a desszert politikailag teljesen semleges.

GourmandLizard

Nincsenek megjegyzések: