2009. október 4., vasárnap

Ami majd felmelegít ha fázom

Leves



Észre sem vettem, hogy mióta megvan a blogom, egy leves recept sincs rajta. Persze ez nem baj, mert nem is gyakori nálam a leves(mostanság...), meg ugye szezonális is mert télen kívánom jobban, de egy átdolgozott szombat után, amikor üres a hűtő mi is esne jobban mint egy jó karakteres leves. Amiért nem kell megmozdulni, (boltba menni) és 15 perc alatt elkészíthető.
Szerintem viszont mindenki észre vette már, hogy a leves nemzetközileg kezd újra trend lenni a belsőségekkel egyetemben. Ez jó, mert a leves alapvetően hálás étel. Élettani hatási sem elhanyagolhatóak, többsége könnyen, és előre elkészíthető. Szóval főzzünk több levest

Kömény illatú hagyma leves

500 ml húsleves vagy zöldség alaplé
1 póré hagyma
1 nagy vörös hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 ek. olíva olaj
3 tk. egész kömény mag
1 kk. fehér bors
Só ízlés szerint

A hagymákat felszeletelem, és a kömény maggal lepirítom az olíva olajon. A lényeg az, hogy a hagyma karamellizálódjon.



Hozzáöntöm az alaplevet és kb. 3 percig főzöm a levest.



Hozzáadom a borsot is és végül összeturmixolom...és kész is van.
Tálalható cipóban is, pirított kenyér kockákkal, vagy croutonnal is. A lényeg, hogy a levesbe szórjunk egy kis reszelt trapista sajtot is. Nem érdemes karakteres sajtot tenni bele, mert a leves a köménytől elég erőteljes ízű.

MGL

2 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Én is régen jártam Nálad, valahogy így alakult. De jó volt most újra benézni, mert épp egy ilyen levesre vágytam, holnap meg is csinálom ebédre. Köszi!

MGL írta...

de majd gyakrabban látogatlak igérem, mert megéri.

MGL