2009. november 20., péntek

A CH visszafogadási kísérlet

Reggeli süti



A zabpehelynek köztudottan nagyon előnyös szénhidrát forrás, mert könnyen felszívódik (mondjuk ennek is van hátránya de mindegy), rost tartalma nagyon magas, lúgosítja a szervezetünk…stb Egy szó mint száz csoda alapanyagnak tartják. Mint meggyőződéses szénhidrát fóbiás… ezt az alapanyagot is száműztem az étrendemből, mert:

375 cal. van 100 g zabpehelyben ami a következőképpen oszlik meg:
Zsír: 8 g amiből 1 g telített zsír
Szénhidrát: 69 g
Nátrium: 6mg
Cukrok: 1 g
Fehérje: 13 g
Élelmi rost: 10 g
GL index: 39

Forrás:http://www.nutritiondata.com/facts/breakfast-cereals/1597/2

Nekem ez a CH szint soknak tűnt ezért nem használtam. Pár hónapja arra jutottam, persze nem kevés (orvosi) unszolásra, hogy azért nem lehet így leélni egy életet, hogy nem eszem gabonát….mert igenis vannak jó felszívódásúak stb. stb. (abszolút jól érzem magam liszt, mindenféle cukor és laktóz nélkül is-sőt nekem ez a természetes)
Szóval meg kellett próbálnom reggelente valamiféle szénhidrátot enni. Arra jutottam hosszas vizsgálódás után, hogy akkor a szénhidrát a zab lesz( rizs allergiám van, de ha nem lenne akkor a rizs mellett döntöttem volna).
A süti nagyon finom volt-egyáltalán nem volt sütemény jellege inkább müzli szeletre hasonlított. Reggelire ettem, és délig nem is voltam éhes. (Mondjuk ezt a mennyiséget egy hét alatt ettem meg és 3 szeletet elajándékoztam.)
Jó alternatíva ha valaki nem ennyire elvetemült mint én-de én nem mertem többet enni-pedig súly változást nem tapasztaltam, sőt nem voltam éhes. A közérzetem nem javult tőle, szóval szépen visszatértem a régi étrendemhez.

Zabpehely süti

250 g zabpehely ( 1 órára Splendás vízbe áztatva)
2 tojás
4 Granny Smith alma lereszelve (ebben a fajtában van a legkevesebb CH)
2 tk. fahéj

A zabpelyhet beáztatom édesítővel bekevert vízzel. A tojás fehérjét és sárgáját külön választom. A sárgáját édesítővel kikeverem. A tojás fehérjét habbá verem egy kis sóval. A reszelt almát fahéjjal ízesítem.
Utolsó lépésként a tojás fehérjét, sárgáját, zabpelyhet és az almát összekeverem sütőformákba kanalazom és megsütöm. A sütés mindössze 20 perc 160 fokon. Ilyenkor még nem szárad ki-de aki esetleg kiszárítva szeretné akkor lehet tovább sütni .

MGL

2 megjegyzés:

trinity írta...

Történt valami drasztikus, hogy szénhidrát nélkül próbálsz táplálkozni? Néztem a blogod, régebben sütöttél pl. almatortát. ezért nem értettem, most mi lehet.....Biztosan komoly oka van..Azért vigyázz magadra tényleg, nehogy baj legyen!!!

Én nem bírnám Ch nélkül...Ráadásul a zabpehely alacsony glikémiás indexű vagyis nem terheli meg a vércukorszintet, egyenletesen tartja azt jó sokáig...Szóval tényleg sokkal jobb választás, mint pl. a simalisztes cuccok...

MGL írta...

A tortákat nem magamnak csinálom:)
6 éve élek ch és cukor meg tej nélkül-csak mert önszántamból így döntöttem-de arra jutottam, hogy mielőtt vmi bajom lenne lassan elkezdem magam visszaszoktatni a ch-ra...de nem annyira megy:)

MGL