2009. február 28., szombat

Sapore Italiano

Farsangi jótékonysági est


Az estnek Budapest új olasz étterme a Sapore Italiano adott otthont.
Maga az hely modern olasz stílust közvetít. Olyan érzést keltve mintha a Március tizenötödike térről egyenesen Milánó egy modern éttermébe érkeztem volna.



Az étterem két szintes, de a felső rész megérzésem szerint inkább rendezvényekre van kitalálva. Felszabadult helykihasználtság és praktikusság jellemzi a tereket. Az egész étterem rendkívül dinamikus és vidám.



Legelőszőr ami megfogott, az a kis házi kenyérkék és grissinik voltak kis tálakon és kosárkákba kitéve. Egy étteremnél nagyon meghatározó lehet, és volt a saját kenyér-„ezen állhat bukhat a dolog”. Az előbbieket is szakdolgozatom írásához felhasznált riportjaim készítése közben jegyzeteltem fel-és meg kell állapítani, hogy ez is egy alap igazság.
A borok és proseccók fantasztikusak voltak, pedig én nem szoktam kultiválni az olasz borokat, de nagyon megnyerőket sikerült kóstolnom az este folyamán.
A menüsor fantasztikus volt, sajnos nem tudtam minden fogás nevét megjegyezni ezért is lefényképeztem. Nagyon jó este volt, mert régen volt már olyan, hogy minden rendben ment volna egy étteremben. Természetesen a shéfbácsi minden fogás után kijött és ellenőrizte, hogy mindenki elégedett-e. A személyzet feltűnően képzett, kedves és udvarias volt. A különleges kívánságaimat látszólag lelkesedéssel teljesítették.
Szummázva az étel nagyon finom volt, sajnálom, hogy fűzoben mentem, és nem tudtam többet enni. Kifejezetten ígéretes ez az étterem.

Menü




1. Spenót felfujt paradicsomos mártással



2. Gomba cappuccino



3. Sáfrányos rizotto



4. Pulyka grill zöldségekkel



5. Fánk variációk


MGL

2009. február 20., péntek

A műanyag sajt

Sheese



Már olvastam magyar bloggereknél is erről a tejmentes csoda sajtról, és úgy alakult pár hónapja, hogy az irodában egy vega kollega nem ehetett tejterméket egy egész héten, és megsajnáltam. Puszta jóindulatból megemlítettem neki, hogy van megoldás a sajtnélküli egy hetére amit úgy hívnak, hogy Sheese. Még aznap elment és vett is magának egy hétre való sajtot, meg nekem egy cheddart és egy kék sajtot kipróbálás végett. Azóta ezek a sajtok még mindig a hűtő lakók nálam.
Nagyon kiakartam próbálni, mert: tej, tojás, hidrogénezett olaj, glutén, laktóz mentes, no meg kóser.
Cheddar összetétele: víz, növényi olaj, szója koncentrátum, só, ecet, zab rost, tejsav, ízesítők-amitől ez az egész összeáll: carrageenan, xhantán gumi, élesztő kivonat, majd a színében a kurkuma és a parika segít. A kéksajtból kimarad a paprika.

Servings: 1 oz.
Calories: 100
Carbohydrates: 3g
Fat: 5g
Sodium: 340mg
Sugars: 0g
Protein: 4g

Az rögtön szembetűnő volt hogy a nátrium tartalma nagyon magas, de ez nem vette el a lelkesedésemet a termék iránt.
Sajnos azért nem olyan jó mint a sajt-de a kényszer nagy úr: diéta, laktóz érzékenység.
Állagra kemény, és homogén volt mindkét sajt. Illatuk nincs, inkább szaguk, ami hő hatására fokozódik . A két sajt íze és állaga között nagy különbséget nem fedeztem fel. A számottevő külömbség a színben mutatkozott csak meg.
Kipróbáltam borozgatáshoz is-de azért ezt a szentségtörést nem javaslom senkinek elkövetni.
A sajtmentes sajt működik, de azért sajtnak nem nevezném.
Magyarországon itt kapható.

MGL

2009. február 19., csütörtök

Olyan étterembe ne menj, ahol nincsenek vendégek…sose!

Planet Sushi



Budapest és a sushi kultúra kapcsolata lehetne jobb, azt be kell vallani, hogy egyre több és jobb a kínálat úgy étteremből mint sushiból.
Sajnos rizs allergiám miatt nem szoktam erőltetni a sushit hacsak nem szeretnék mentővel közlekedni a budapesti csúcsforgalomban, de a szépen felvágott nyers halacskák, és a kaviár olyan ételeknek számítanak, amin elég sokáig elélnék.
A héten egyik este a Mammut 2.-ben lévő Sushi Planetben vacsoráztunk-mert szegénykék mindig olyan üresek. Tény, hogy mostanában, ha sushit rendelünk, azt onnan rendeljük, mert sokszor kellett a Wasabi minőségében csalódnom.
A halak minőségével az étellel nem volt probléma, sőt minden nagyon finom volt mint mindíg. Megállapítottam, hogy az üresség fő oka egyértelműen a szerviz lehet.
Az helyiségben rajtunk kívül 2 pár tartózkodott-tehát még a „fél-háztól” is messze volt az étterem, ennek ellenére egy meleg kanna teát huszonöt perc alatt másodszorra sikerült kapnunk. Még mindig nem értem, hogy fordulhat az elő, hogy hideg teát hoznak ki-sok forgatókönyvet végig gondoltam ám… Nagyon helyes kis homokórával hozták a hideg teát, hogy megtudjam várni a három percet-majd amikor végre letelt az a hosszú három perc utána hideg a tea-én meg beteg voltam és forró teára vágytam. Aztán persze hoztak egy meleg teát vártam megint 3 percet de ez a történet ahogy már írtam 25 perc alatt zajlódott le.
Az ételekre is sokat kellett várni, aztán még nem is érkeztek meg egyszerre. Tiszta szerencse, hogy nem éhesen mentünk oda, hanem ott éheztünk meg. A személyzet ugyanakkor nagyon kedves volt, csak keveset láttuk őket.
A számlázás már nagyon gyorsan ment és nem felejtették el a teát sem.
A rendeléseimben, és a minőségben még sose sikerült cslódnom a Planet Sushiban, sajnálom, hogy nem sikerült jól a vacsora, de majd még megpróbálom másik étteremben is.
Tanulság: Ne menj olyan étterembe ami üres, vagy kevesen vannak, inkább rendelj!


MGL

2009. február 12., csütörtök

Déli Tél eredményhirdetés

Reggel meg kávé és második helyezés…



A módja annak, hogy boldogan induljon a napom.
Az első kávém közben kapcsolom be e gépem, és akkor jönnek a hírek, meg az emailek. Ma Palócprovance emaile volt az első amit olvastam és nem hittem a szememnek miszerint második helyezett lettem a mandula parféval a Déli tél receptversenyen. Tényleg ajánlom mindenkinek aki szereti a mandulát, hogy próbálja ki ezt a parfét.



Ezúton köszönöm a zsűrinek a munkáját, és az elbírálását és Palócprovancenak, hogy írt egy mailt hogy nyertem.
Gratulálok mindenkinek aki pályázott és annak még jobban aki nyert is.
Elnézést kérek mindenkitől viszont aki ezt a bejegyzést olvassa, mert lehet h nehezen érthető, mert még mindig nem térek magamhoz meg a kávém is elfogyott…

MGL