2011. január 21., péntek

Grüner bácsi hentes boltja Melbourneben

egy jó emlékű vásárlás


Egy jó barát aki kisebb városnézést tartott nekem a kérésemre elvitt oda, ahol az egyik vacsorához feltálalt marha nyelvet és disznósajtot vette-egy bizonyos Grüner bácsihoz az alábbi címre:
227A Barkly Street
St Kilda VIC 3182
(03) 9534 2715
Természetesen nem volt eleme a városnézésnek ez az üzlet-de annyira el akartam menni és nem lehetett lebeszélni-szóval a tervezett programot felrúgva elvitettem magam. Külföldön mindig elmegyek a magyar boltba ha van-mert szerintem nagyon tanulságos.
Az üzlet St Kildaban van ami egy emigráns kerület-összetétele nagyon vegyes-és sokat változott az idők során-de állítólag ahol ez az üzlet van illetve még sok európai pékség-valahogy a hangulat megmaradt. A séta alatt próbáltam felvenni az utca pezsgő hangulatát-beszívni az illatokat-egyébként Melbourne egy kifejezetten illatos város!
Az emberek nagy nyüzsgésében elvesző kis bolt kirakatában mint minden más hentesüzletben szebbnél szebb húsok láthatók, az utcáról még fel sem tűnik, hogy ez lenne a magyar hentes. Az ajtót keresve már feltűnik vagy 6 darab tenyérnyi matrica- a helyi ’’food-guide’’ vagy mi- kitüntetései évről évre-ígéretes.



Belépve a kis boltba magyar beszédet nem igen hallani ketten állnak a pultban-gondoltam Grüner bácsi meg a neje-serényen szolgálják ki a vásárlókat-itt felhívnám a figyelmet a vásárló kiszolgálására ami otthon ugye idegen fogalom. Addig volt időm körbe nézni a boltban amit leginkább a budapesti orosz delikateszhez tudnék hasonlítani választék terén-de minden van-gondolom ami nincs de kéne azt meg beszerzik. Mire megfogalmazódott bennem, hogy mit is szeretnék venni addigra rám került a sor. A pult másik oldalán állók figyelhettek minket és meghallhatták a magyar beszédet-és már magyarul köszöntött és ajánlotta a portékát- egyáltalán nem tolakodóan.



Hamar elintéztük a vásárlást és kisebb diskurzus után kiderült, hogy nem is Grüner bácsi személyesen, hanem a fia szolgált ki.
Ausztráliaban valahogy másképp vannak a dolgok, mint otthon-de ugye ez nem meglepő-de az, hogy kiváló csabai kolbász, debreceni-és minden ami a magyaros konyha alapja beszerezhető az önmagában nem lenne meglepő-de az, hogy már második generációs üzlet..nos az meglepő szerintem ilyenből nem sok van a Földön.
Nem utolsó sorban az egyik legjobb csabait itt sikerült megvennem, amit ők készítenek és füstölnek-és ez majdnem minden hústermékükre igaz.



Életemben másodszor itt ettem disznósajtot-és ha ilyen lenne a disznósajt otthon akkor nagy fogyasztója lennék.



MGL

2 megjegyzés:

anna írta...

hat ez igen derek '_'
[meg sose voltam kulfoldon magyarboltban de most igen kivancsiva tettel, legkozelebb nem hagyom ki ha adodik asszem]

MGL írta...

temető és magyar bolt ahova mindig elmegyek-legközelebb ne hagyd ki te sem:)megéri:)

MGL