egy jó emlékű vásárlás
Egy jó barát aki kisebb városnézést tartott nekem a kérésemre elvitt oda, ahol az egyik vacsorához feltálalt marha nyelvet és disznósajtot vette-egy bizonyos Grüner bácsihoz az alábbi címre:
227A Barkly Street
St Kilda VIC 3182
(03) 9534 2715
Természetesen nem volt eleme a városnézésnek ez az üzlet-de annyira el akartam menni és nem lehetett lebeszélni-szóval a tervezett programot felrúgva elvitettem magam. Külföldön mindig elmegyek a magyar boltba ha van-mert szerintem nagyon tanulságos.
Az üzlet St Kildaban van ami egy emigráns kerület-összetétele nagyon vegyes-és sokat változott az idők során-de állítólag ahol ez az üzlet van illetve még sok európai pékség-valahogy a hangulat megmaradt. A séta alatt próbáltam felvenni az utca pezsgő hangulatát-beszívni az illatokat-egyébként Melbourne egy kifejezetten illatos város!
Az emberek nagy nyüzsgésében elvesző kis bolt kirakatában mint minden más hentesüzletben szebbnél szebb húsok láthatók, az utcáról még fel sem tűnik, hogy ez lenne a magyar hentes. Az ajtót keresve már feltűnik vagy 6 darab tenyérnyi matrica- a helyi ’’food-guide’’ vagy mi- kitüntetései évről évre-ígéretes.
Belépve a kis boltba magyar beszédet nem igen hallani ketten állnak a pultban-gondoltam Grüner bácsi meg a neje-serényen szolgálják ki a vásárlókat-itt felhívnám a figyelmet a vásárló kiszolgálására ami otthon ugye idegen fogalom. Addig volt időm körbe nézni a boltban amit leginkább a budapesti orosz delikateszhez tudnék hasonlítani választék terén-de minden van-gondolom ami nincs de kéne azt meg beszerzik. Mire megfogalmazódott bennem, hogy mit is szeretnék venni addigra rám került a sor. A pult másik oldalán állók figyelhettek minket és meghallhatták a magyar beszédet-és már magyarul köszöntött és ajánlotta a portékát- egyáltalán nem tolakodóan.
Hamar elintéztük a vásárlást és kisebb diskurzus után kiderült, hogy nem is Grüner bácsi személyesen, hanem a fia szolgált ki.
Ausztráliaban valahogy másképp vannak a dolgok, mint otthon-de ugye ez nem meglepő-de az, hogy kiváló csabai kolbász, debreceni-és minden ami a magyaros konyha alapja beszerezhető az önmagában nem lenne meglepő-de az, hogy már második generációs üzlet..nos az meglepő szerintem ilyenből nem sok van a Földön.
Nem utolsó sorban az egyik legjobb csabait itt sikerült megvennem, amit ők készítenek és füstölnek-és ez majdnem minden hústermékükre igaz.
Életemben másodszor itt ettem disznósajtot-és ha ilyen lenne a disznósajt otthon akkor nagy fogyasztója lennék.
MGL
2011. január 21., péntek
„Aussie dinner”
Spontán hétköznap esti vacsora menü-ahogy Ausztráliában csinálják:
Szent Jakab kagyló baconbe csomagolva-aiolival
Bárány steak rákkal és sajttal grillezve
Ahogy az előző posztban írtam bárány kampányról-így érthető ha most azt írom, hogy egy tisztességes ausztrál vacsora nem telhet el bárány hús nélkül.Mióta itt vagyok szerintem az eddigi életemben elfogyasztott bárányhúsnak a dupláját már elfogyasztottam-és ha volt is fenntartásom a bárány evéssel kapcsolatban akkor ki kell jelentenem, hogy már nincs.
Különösebb recept leírást nem igénylő fogások ezek-hiszen ha friss és jó minőségű (jelen esetben sokat hirdetett ausztrál) hozzávalókat meg tudjuk venni a sarki boltban akkor nagy gond nem érhet az elkészítése során. Megjegyzem nem könnyű nem ausztrál alapanyagokhoz hozzájutni-de amikor a boltban vagyok és nézem az emberek vásárlási szokásait megdöbbentő hogy teszik vissza a kinai, illetve az import élelmiszereket-egyszer majd otthon is így lesz remélem.
A kagylót becsomagoljuk a baconbe és serpenyőben megsütjük-nem is kell alá semmilyen zsiradék.
A bárány steak-egy kicsit bonyolultabb, de csak akkor a mediumra szeretnénk a húst-mert számolni kell a grillezés alatt a steaket érő hővel. A rákokat kis olajban megpirítjuk serpenyőben a megsütött steakre tesszük reszelt sajttal és 5-10 perc alatt rágrillezzük a sajtot és a rákot.
Az aioli véleményem szerint ízlés dolga-ki hogyan szereti-de ahhoz itt a recept:)
Aoili
2 tojás sárgája
4-5 ek. Friss citromlé
1 gerezd fokhagyma pépesítve
1 csipet só
1 csipet frissen őrölt fehér bors
100 ml semleges ízű növényi olaj
100 ml extra szűz olíva olaj
A készítése tulajdon képen ugyan olyan mint a házi majonéznek-mert hiszen az is-csak meg van bolondítva egy kis fokhagymával és borssal. A majonéz sikeres elkészítésének a lényege pedig, hogy a kikevert tojássárgájához lassan adagoljuk az olajat. Fontos, hogy a maradékot ne tároljuk a hűtőben hetekig a friss tojás miatt.
MGL
Szent Jakab kagyló baconbe csomagolva-aiolival
Bárány steak rákkal és sajttal grillezve
Ahogy az előző posztban írtam bárány kampányról-így érthető ha most azt írom, hogy egy tisztességes ausztrál vacsora nem telhet el bárány hús nélkül.Mióta itt vagyok szerintem az eddigi életemben elfogyasztott bárányhúsnak a dupláját már elfogyasztottam-és ha volt is fenntartásom a bárány evéssel kapcsolatban akkor ki kell jelentenem, hogy már nincs.
Különösebb recept leírást nem igénylő fogások ezek-hiszen ha friss és jó minőségű (jelen esetben sokat hirdetett ausztrál) hozzávalókat meg tudjuk venni a sarki boltban akkor nagy gond nem érhet az elkészítése során. Megjegyzem nem könnyű nem ausztrál alapanyagokhoz hozzájutni-de amikor a boltban vagyok és nézem az emberek vásárlási szokásait megdöbbentő hogy teszik vissza a kinai, illetve az import élelmiszereket-egyszer majd otthon is így lesz remélem.
A kagylót becsomagoljuk a baconbe és serpenyőben megsütjük-nem is kell alá semmilyen zsiradék.
A bárány steak-egy kicsit bonyolultabb, de csak akkor a mediumra szeretnénk a húst-mert számolni kell a grillezés alatt a steaket érő hővel. A rákokat kis olajban megpirítjuk serpenyőben a megsütött steakre tesszük reszelt sajttal és 5-10 perc alatt rágrillezzük a sajtot és a rákot.
Az aioli véleményem szerint ízlés dolga-ki hogyan szereti-de ahhoz itt a recept:)
Aoili
2 tojás sárgája
4-5 ek. Friss citromlé
1 gerezd fokhagyma pépesítve
1 csipet só
1 csipet frissen őrölt fehér bors
100 ml semleges ízű növényi olaj
100 ml extra szűz olíva olaj
A készítése tulajdon képen ugyan olyan mint a házi majonéznek-mert hiszen az is-csak meg van bolondítva egy kis fokhagymával és borssal. A majonéz sikeres elkészítésének a lényege pedig, hogy a kikevert tojássárgájához lassan adagoljuk az olajat. Fontos, hogy a maradékot ne tároljuk a hűtőben hetekig a friss tojás miatt.
MGL
Címkék:
Citromos,
RagadozóGyík,
Száz eszű nőstény gyík
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)