2007. szeptember 22., szombat

Birsalma sajt-cukor nélkül






Szombat volt…az megfáradt nap lágyan sütött... a teraszon már az ősz illata járta át a hajam, mely tökéletes kompozíciót alkotott a fahéjas kávémmal, mikor kiléptem köszönni lelki társaimnak : a virágoknak... rögtön tudtam mit kell tennem.
Szóltam is Pistámnak , hogy indulunk a bio piacra, egy kis ezért-azért... birsalmáért.
Vettünk is a birsalmát amit Pistám a következő jelzőkkel illetett: rusnya, nagy, formátlan. Pistámnak elárúltam hogy így nyersen kevesen eszik, mert nem jó. Érthetetlenség jeleit véltem felfedezni az arcán, hogy minek is vettünk akkor ebből, főleg ennyit, vagy valami ilyesmit gondolhatott, de semmit se szólt csak annyit hogy "Akkor meg ebből mit fogsz készíteni?".
-Sajtot
-Az nagyon jó lesz.
-Birsalma sajtot. Szeretni fogod, mert a sajtjaidhoz nagyon jó lesz.
Ahogy ennek lennie kell Pistám nagyon megszerette a birsalma sajtot, majd közőlte hogy ilyet a nagymamája is csinált.
Nagyon egyszerű, nem munkaigényes,és nem hízlal ha cukor nélkül készül, ezért élből csináltam két félét is, és még-még-még sokat szeretnék készíteni.
Karácsonyi verziót nádcukorral készítettem, hogy nehogy úgy járjak mint a lekvárommal amibe szintén nem tettem se cukrot se tartósítót. Az igazság az hogy 2 teáskanálnyi nádcukrot raktam bele (majd ettől fog elállni:)). A mindennapi változatot pedig steviaval készítettem.
Megjegyzendő hogy nem jósólok a birssajtjaimnak többet mint 2 hetet-mert nagyon fogy, pedig 2 kiló gyümölcsből készült.



Elkészítése

A lábosba annyi hámozatlan kockára vágott birsalmát teszünk amennyi belefér. Felöntöm annyi vízzel ami ellepi az almákat. A vízbe citrom levet csillag ánizst, fahéjat, szegfűszeget teszek, és megfőzöm az almát. Leöntöm a fűszereket és a vizet róla, és robotgéppel pépet készítek belőle és tovább főzöm amíg az edény alját nem lehet látni keverés közben, és néhányat „puffog”, majd hozzáadom a citromhéjat a cukrot vagy/és édesítőt jól elkeverem és még egy kicsit „puffogtatom”. Formába öntöm, hagyom megszikkadni, majd sütőben szárítom 65 fokon a formában, ahogy megszáradt a teteje, kiborítom a formából, kicsit javítók a küllemén, és visszateszem hogy a meg nem száradt része is megszáradjon.
Én ízlés szerint édesítek, de normálsi esetben 1kg birs 80 dkg cukor- ezt leírni is borzasztó. Tény hogy a birs fanyar, de nem ennyire, tartósítani meg az tartósítsa aki nem eszi meg vagy nem fér el a hűtőjében. Aki belátható időn belül megeszi, és azért ez gyorsan fogyó holmi nyugodtan készítheti édesítővel.

Gourmandlizard

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lehet tudni, hogy a sztíviás változatba hogyan került bele a sztívia és mennyi almához mennyi sztívia? Mert nekem szárított örleményem van. Köszönöm.

Névtelen írta...

Szia

Nekem cseppentős sztíviám volt, és turmixolás után tettem bele, két pipettával, kb 2,5 kg almához. Épp most a hétvégén csináltam birsalma sajtot, és most Cologrannal aminek én nem érzem a mellék ízét, és majdnem 0 kalóriás. Természetesen ízlés kérdése, az édessége-szóval szerintem kóstolgasdd miközben hozzáteszed az édesítőt.-Sorry de csak most tudtam válaszolni

MGL