2007. szeptember 20., csütörtök

Túró torta, vagy izület erősítő bogyó?

Túró torta, vagy izület erősítő bogyó?






A túró finom, a túrótorta csodálatos, és ha gyors akkor még jobb.
Nézzük is meg, hogy mit eszünk ha túrót eszünk.
A túrófélék jellemző tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír
(kcal/100 g) (g/100 g) (g/100 g)
Tehéntúró. zsíros 201 17,9 12,2
Tehéntúró, félzsíros 147 16,2 7
Tehéntúró, sovány 78 14,1 0,5
Tehéntúró-gomolya, zsíros 283 18,2 21,1


Arról nem beszélve hogy ebben is zselatin van, és a zselatin igenis jó.


A zselatint vagy zselatin tartalmú készítményeket már meglehetõsen régóta alkalmazza gyógyhatású anyagként az emberiség. Már a XII. században Hildegard Bingen úgy írta le borjúbõrbõl és porcokból készült fõzetét, ami talán kocsonyának neveznénk mint ami alkalmas gyógyszere lehet az ízületi fájdalmaknak. A latin országokban a zselatin a haj köröm növesztésének évszázadok óta bevált eszköze.

Mit tehet hozzá a modern tudomány ezen õsrégi tapasztalatokhoz? Bár a szakirodalom szerint a zselatin haj és köröm növesztõ serkentõ hatását az elmúlt 40 évben számos állatokon és emberen végzett kísérlet igazolta, a közelmúltig nem vizsgálták a zselatinnak az arthritiszra gyakorolt hatását. Ennek ellenére a zselatin sportszakemberek és az othopéd orvosok körében mindig is kedvelt szer volt. A hozzáértõk legtöbb esetben kúraszerû, huzamosabb ideig tartó alkalmazását javasolták. Véleményük szerint jótékony hatása mintegy 8 hét után kezd jelentkezni, csökkentve az ízületi fájdalmakat, s egyúttal javítva a paciens mozgását, ill. általános kondícióját.
Valóban hat-

Hiszem hogy inkább együk meg valamilyen ízletes formában, ricotta moussban, vagy túrótortában vagy panna-cottaban-mint mindenféle bogyóban. Akit zavarna az állati erdete az nyugodtan próbálja ki az agar agart ami algából van, bár annak a jótékony hatásait nem tudom felsorolni tájéozatlanságom miatt.

Gyógyszer vagy Finomság?

Mindezek fényében bátran állítható, hogy mindazok, akik ízületi fájdalmaktól szenvednek ezentúl egy régiúj szerrel is számolhatnak, a zselatinnal. Szerrel, de nem gyógyszerrel, hiszen a zselatin tulajdonképpen nem is gyógyszer, hanem élelmiszer. Az emésztése tökéletesen biztonságos, mellékhatásokkal nem kell számolnunk, ráadásul a szaküzletekben is kapható zselatintartalmú termékek könnyen felszívódnak, bevitelük egyszerû és általában a zselatin mellet további, az ízületek egészséges fejlõdését elõsegítõ vitaminokat illetve ásványi anyagokat tartalmaznak nem is beszélve a temérdek adalék anyagról és szinezékekről, és stabilizátorokról.


Túró torta


24 cm formához

2/3 kg túró összetörve
3 dl tejszin
2 csomag zselatin
édesítő, cukor, ízlés szerint
3 db nektarin vékonyra vágva
1 db színtelen torta zselé
1 db citrom reszelt héjja
1 db narancs reszelt héjja
1 nagy löttyintés a Cointreau


A túrót össze töröm finomra, hozzáadom a citrom és a narancs reszelt héjját, hozzáöntöm a Cointreaut, az édesítőt és robotgéppel szépen kikeverem. A tejszinből 1 decit félreteszek ebbe beleteszem a zselatint és felolvasztom-it megjegyezném, hogy kis vizet is adhatunk hozzá ha nem elég a tejszín. A maradék tejszínt felverem majd ha félig kemény habbá és hozzáadom a zselatinos keveréket, és egészen kemény habbá verem. A két komponenst összekeverem és beleteszem a formába. A nektarint felszeletelem hajszál vékonyra szépen rárakom a torta tetejére. A torta zselét leírás alapján szépen elkészítem, és ráöntöm a nektarinra.Ekkor jön a lényeg: az egészet szépen 4 órára a hűtőbe teszem, és utánna szépen egészségesre eszem magam belőle. Tegyetek ti is így.

Gourmandlizard

Nincsenek megjegyzések: