2007. október 23., kedd

Baraka Étterem-avagy szabad rablás






Igénytelenség igényességgel álcázva

Ez egy olyan étterem volt, amiről csak jót hallottam-„tökéletes kiszolgálás, nagyon finom ételek, gyönyörű környezet stb.”Miután ismerőseim ízlésében nem szoktam bízni mert eddig mindig csalódás ért, ahogyan most is. Pedig olyan szomszédom ajánlotta, aki benne van a vendéglátás businessben. Nagy nagy csalódás lett a vége az egyébként is szomorú napnak.
Az étterem címe:1063 Andrássy u. 111.-további információk a www.barakarestaurant.hu címen.
Pistám arra gondolt hogy el kéne mennünk megnézni hogy mi is van a városban, és akkor ebédeljünk valahol. Persze eszembe jutott egy csomó hely, de miután sok nem volt nyitva ezért a Baraka étterembe lyukadtunk ki.
Megérkezünk- csak mi vagyunk vendégek, továbbá 2 szakács 3 pincér 1 barwoman- meg 1 beazonosítatlan személy civilnek öltözve. Az étterem üres sehol egy vendég, viszont a pincérek elképesztő módon elfoglaltak ide-oda rohangálnak. Belépünk, megállunk az ajtóban, jön a pincér- ebédelnénk?- jó foglaljunk helyet-itt megpróbáltunk elegánsan humorosak lenni de a pincér nem volt az. Leültünk az üres étterembe, a zene rendben volt-bár újnak nem mondható-ezt végig gondolván erre magyar országon nem sok embernek van igénye.
A hely stílusa newbarokk, post-orientál minimál egy jó adag neo-vámpír stílussal-kicsit decens, hideg, elegáns-nyilván profi volt aki csinálta- csak szerintem ez már nem divat, legalább is nem így, bár lehet hogy Budapesten még igen. (Cyrano-de ha jól emlékszem kb 6 éve újították fel és hasonló stílusú, akkor még egyedi stílus lett az eredmény. Igen szerettem a Cyránót)



Közlöm a pincérrel mielőtt ital lapot vagy bármit is adna, hogy pezsgőt innánk Veuve Clicquot például-semmi ajánlás ki is hoz egyet 25.000-ért. A pezsgő finom volt, bár meg kell hogy mondjam, hogy mint a pezsgő kinyitásával, de főleg a kitöltésével nagy gondjai akadtak a pincérnek olyannyira, hogy többször nem is próbálkozott a pezsgő kiöntésével, és az ételek is nagyon lassan jöttek,- még jó hogy üres volt az étterem, nem akarom tudni mi lehet ott péntek esténként.
Előételnek mogyoróval sült libamájat kértem, Pistagyíkom meg kékuszonyú tonhal katonákat-persze ennek sokkal szebb neve volt a kopottas étlapon, de az-az igazság, hogy még így a saját szavaimmal kifejezve is sokkal jobban hangzik, bár az étlapon mindössze 2 sorba írt nagy eposzként volt feltüntetve, de helyette a mennyiséget kiválóan lecsökkentették, amit az íze után egyáltalán nem bántunk.
A libamáj jó volt-nem kemény nem puha, körte dominált benne a mogyoró helyett, de nyilván túl egyszerű lett volna ha körtével szerepel az étlapon.Itt megjegyezném hogy azért ettem libamájat mert a tengeri triót a pincér nem merte kihozni a kenyérszármazékok nélkül- ezt a pincér maga mondta, és én hittem neki.
Na jó az előétel után bizakodóan vártuk a főételt-ami az én részemről valami-szent jakab kagylós tengerei herkentyűk lettek volna rizottóval-amit lecseréltem grill zöldségre- Pistám meg vegetáriánus ízelítőt kért amit aztán nagyon megbánt. Leírnám úgy ahogy az étlapon szerepelt, de szerencséjükre nincsen fenn a weben a jelenlegi-bár igen megkopott étlap tartalma.
Nos ez kérem nem vicc-tengeri herkentyűk :3 db ici pici st jakab kagyló, 3 db rák továbbá 4 db tintahal karika-sült zöldségen .-nem volt íze , de nem volt túl friss se ami megbocsátható lenne az ünnep miatt egy vidéki étteremben, ezért kértem valami csípőset-ami kínai chilis-fokhagyma szósz lett-ez sokat dobott a fogáson. Miután megijedtem a mennyiségtől-mert kevés volt gyorsan rendeltem egy sajttálat-amitől aztán végleg kinyílt a zsebemben a bicska-4 féle sajtból egy teáskanál mennyiségű sajtot hoztak 1 szem szőlővel 1 egész dióval és négy szelet negyed alma felével-de ami ezen is túltesz az a vegetáriánus ízelítő volt- édesburgonya püré, csicsóka, talán krumpli püré és grill zöldség-mindez nevetséges mennyiségben. A zöldség lehet zöldség ízű, friss-de nem volt-nem volt íze, de ízetlen volt.
Kijelentem hogy nem eszünk sokat, és nagyon szeretjük a Cyranót, a Tom Gerorgot, vagy a Paris Budapest cafet a Sofitel aljában- azért megyünk étterembe hogy érdekes finom ízeket érezzünk kicsi mennyiségben. Itt erről azért szó nem volt a mennyiség tényleg talán túl jól sikerült, de az ízek nem voltak-maguknak a zöldségeknek sem. Pistám meg is kérdezte tőlem, hogy ezeket senki soha nem kóstolta még meg- vagy ilyen hogy fordulhat elő egy ilyen helyen.
A desszertek nevei szépek voltak az étlapon, de nem adtam sanszot ezek után- sok cukorral aztán végképp elrontották volna a napomat. Mert mi az élvezetért eszünk- ha már eszünk jót eszünk, de rosszat nem eszünk-ez azt nem jelenti hogy rossz volt, de a jó közelében sem volt az ebéd, se a kiszolgálás.
Mindez 60.000 magyar petákba került-nagyon lelki ismeret furdalásom lett-de a kontraszt, hogy vannak olyan nyugdíjasok akik ennyiből élnek-milyenek a kórházak-de akkor ami még érdekes egy magán klinikán világszerte elismert pszhiológusnál több szakvizsgákkal, 18.000 magyar petákba kerül egy óra.( van olyan étterem aminek a neve Tom George ahol Gere Cab.Sav. 2002 (1995 a szívem csücske) borral, pezsgővel előételtől a desszertig (2 desszert) 70.000 magyar peták- bearanyozták a napomat már többször) Lehet olyan hogy elmegy az ember jót akar enni, és finomat-legyen- csak ne a Barakába menjen, mert ott nem fogja megkapni.
Az is lehet hogy én ennyire jól főznék…., hogy már semmise jó nekem-de itt nem erről volt szó. Nagyon elrontotta a napunkat a Baraka, annyira hogy többször be nem tesszem a lábam, ilyen ritkán van általában minden kap még 1 esélyt-----ez az étterem nem fog. Leírhatatlan hogy milyen rossz élmény volt-.
A toalettek tiszták voltak, ezt azért megemlítem mert direkt ezért elmentem megigazítani a púdert az orromon, de semmi különöset nem tapasztaltam „dízájnban” meg semmiben sem-ja de mégis frottír törölközők voltak, és füstölő ami nem égett jelen esetben. Ami gyanús volt hogy olyan kopott a padló, meg részleteiben egy két használati tárgy de kiderítettem mért-mert a reggeliztetés a hotelből az étteremben működik.


Gourmandlizard

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mit mondjak, aki 60 ezer forintot fizet egy ebédért, annak jó étvágyat kívánok.

MGL írta...

-De nem hogy nem volt jó étvágy de a mai napig nem tudtam megemészteni azt az ebédet...