2008. március 24., hétfő

Creme Brullé

Creme Brullé




Még mielőtt nekem ugrana valaki tisztában vagyok azzal hogyan írandó helyesen, de sajnos nincs ilyen karakterem.
Tapasztalatom az, hogy egy karamellizálló pisztolylyal felfegyverkezve fogok legközelebb nekiugrani.
A meleg tejszín és a tojássárgája összekeverése tökéletesen sikerült. A titka az, hogy lassan kell hozzáadni a tejszínt a tojáshoz folyamatos keverés mellett. Majd lassan keverés mellett finom könnyű krémmé lehet főzni.

Hozzávalók

0,5l tejszín
6 tojás sárgája
Ízlés szerint édesítő (just like sugar)
1 vanília rúd
Pici reszelt citrom héj de csak titokban
Barna vagy nádcukor a tetejére




A tejszínt kikapart vaníliával és édesítővel összefőzőm hozzáadom a reszelt citrom héjat-jobb ha nem forr fel, csak forráspont körül van. A tojás sárgákat édesítővel fehéredésig keverem. Nagyon lassan habverővel a kezemben folyamatos keverés közben összekeverem a tejszínt a tojás sárgájával. Esetleges csomósodást egy teaszűrő segítségével kiküszöbölhetünk.
Sűrű de könnyű krémmé főzzük (kb. 5 perc), és szuflé formába igazságosan elosztjuk. Forrásban lévő vizet öntök egy tepsibe úgy, hogy a szuflé tálkáknak feléig érjen a víz és beteszem 15 percre a 150 fokra előmelegített sütőbe. Tálkája válogatja, hogy mennyi idő kell neki, szín, méret, vastagság függvénye. Mikor fél szilárd állapotban vannak akkor szórok rájuk barna cukrot és rágrillezem pár perc alatt. Ha kihültek mennek a hűtőbe, és friss savanyú gyümölcs társaságában tálaljuk.


Gourmandlizard

Nincsenek megjegyzések: