2008. március 30., vasárnap

EGY DUNÁNTÚLI MANDULAFÁRÓL

EGY DUNÁNTÚLI MANDULAFÁRÓL


Herkules ilyet a Hesperidák kertjébe' se látott,
Hősi Ulysses sem Alkinoos szigetén.
Még boldog szigetek bő rétjein is csoda lenne,
Nemhogy a pannon-föld északi hűs rögein.
S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben,
Ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd!
Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon,
Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?

Janus Pannonius



Ez a történet is borral kezdőik-ugyanis bécsi kirándulásom alkalmával találtam egy olyan spanyol bort, ami….hm olyan mandulás ízt hagyott a számban. Annyira megízlett, hogy vettem is egy karton bort (már csak 3 van-ma vasárnap van és én csak 1 pohárral tudtam inni eddig). Miután hazaértem találtam itthon : ipari mennyiségű blansírozott mandulát, mandulát, sós-pörkölt mandulát, mandula olajat étkezésit és testápolási verziót, 3 féle mandula aromát, keserű mandulát, mandula parfümöt, Amarettót, mandulás bőrradírt.
Kis rózsaszín illatos virága a téli depresszióm végét jelzi, és határtalan nyári jókedvem kezdetét.
Szeretem az olaját, a párlatát, az illatát, a virágát, a száraz ágacskáit a fájának ahogy beleakad a hajamba, továbbá darálva, héjjal és héj nélkül, marcipánnak, parfümnek….mindenhogyan.
Minden jel arra mutat, hogy valamiféle mandula mániát szedhettem össze valahol.



Maga a szó, latin-olasz eredetű (mandorla).
Az első mandulafa a magyar irodalomban, ill. írásos nyoma annak, hogy volt mandula régebben is az Janus Pannonius művében található (ha valaki tud Janus Pannonius előtti mandula fáról kérem homályosítson fel). Magyarországon a mandulatermesztés a XIX. század végén kezdődött, amikor a filoxéravész miatt kipusztult szőlők helyére a import barack és mandula fákat telepítettek. Annyira közkedvelt lett, hogy 1930-as években már magyar nemesített mandula fákat telepítettek.
Magyarországon, és Európában a vastaghéjú fajta az elterjedt, de Kaliforniában a vékony héjú fajta az elterjedt.
A mandula fehérjét, többszörösen telített zsírsavakat (olajsavakat), olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat és vitaminokat (előbbiekre példa:kálium, kalcium, magnézium, vas és P-vitamint)
tartalmaz. A keserű magvú változatok glikozidja az amigdalin, ami mérgezést okozhat, de ugyan ez az anyag található a barack és szilva magokban (többek között ezért kell kimagozni a cefrébe kerülő barackot és szilvát-ha esetleg valaki pálinka főzésre adná a fejét, nehogy elfelejtse)
Megelőzhető a koleszterin képződés és lerakodás az erekben, mert a test elegendő esszenciális zsírhoz jut a mandulából de ajánlatos olyanoknak, akiknek problémájuk van a májukkal, és a hasnyálmirigyükkel. E-vitamin tartalma megakadályozza a véredényekben a lerakodást
illetve az E-vitaminnak köszönhetően megszabadítja a testet, az szabad gyököktől is.
Természetesen nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, de mindenképp érdemes beépíteni az étrendünkbe.

Gourmandlizard

Nincsenek megjegyzések: