2008. december 22., hétfő

Karácsony pénzügyi válság és kedély válság jegyében

Karácsony pénzügyi válság és a kedély válság jegyében

Azon kívül, hogy már november elseje óta tudom, hogy idén is lesz Karácsony mivel mindent elláttak karácsonyi díszekkel a városban, semmi de semmi karácsonyi érzésem nincsen. Megszólalt bennem a sziréna, hogy márpedig legalább meg kell próbálnom karácsonyi hangulatot csinálnom magamnak.
Megszúrtam egy bort, betettem a karácsonyi zenei válogatásomat, és nekiálltam a szaloncukor és a bon-bon gyártásnak természetesen cukor nélkül.



Minimál volt a mottó idén a kedély válságom miatt.
Kókuszos és mandulás szaloncukor, fehér csokis kókuszos bon-bon és aszalt sárgabarackos bon-bon készült idén.
Még a libamáj előkészülőben van…annak még nekiugrom valamikor vagy nem de ez biztos. Bélszint viszont olyan szépet sikerült vennem a Lehel piacon, hogy hazafelé a felét el is rágcsáltam…tudom, hogy nem szép dolog.

Alap kókusz massza:

200 g kókuszreszelék
100g kókusztejpor
3 ek kókuszlikőr-ha gyerekek vannak, akkor kókusz szirup
100 g kókusz olaj


Minden összetevőt beletettem a konyhai robotgépbe amit előtte elláttam a késes betéttel, és homogénné kevertem az összetevőket. Ennek a masszának a fele lett az alapja a szaloncukornak. Megformázás után 70%-os csokival vontam be a labdákat, kedvtelenség és hungarocell hiánya miatt a legegyszerűbb technológiát követve egyszerűen csokiba mártottam őket, majd a hűtőbe mentek pihenni, majd mésnap szaloncukornak álcáztam őket.




Kókusz bon-bon

A maradék masszához hozzákevertem 100 g cukormentes fehér csokoládét és mikrózható tálban beraktam defrost fokozaton 5 percre. Kiskanállal a polikarbonát bon-bon öntő formákba kanalaztam őket, majd hidegre tettem őket.



Alap barack massza

300 g aszalt sárgabarack
100g mandula

A sárga barack nagy esélyjel nem tartalmaz hozzáadott cukrot ezért használom előszeretettel.
A barackot és a mandulát a konyhai robotgépbe teszem, és adok neki három percet a késes betét társaságában 220 volton.
Ilyen egyszerű az alap massza.
Természetesen ezt is szaloncukornak álcáztam


Hogy-hogyan álcázzunk valamit szaloncukornak...?Skicc pauszt formára vágtam, majd melír fóliát is és szépen becsomagoltam az álcázandó dolgokat.


Aszalt barackos bon-bon

150 g 70%-os csokoládé
30-40 g vaj
150 g sárgabarack massza
A felolvasztott csokoládét elkeverem a vajjal, majd hozzá teszek annyi barack masszát amennyit felvesz, majd beteszem a mikróba, és melegen a polikarbonát öntőformába teszem, majd a hűtőbe.



KHB bon-bon

150 g sárgabarack massza
100 g 70%-os csokoládé




A sárgabarackból gömböket formálok, és az előbb említett mártós módszerrel bevonom őket csokoládéval.




Idén ennek a pár féle minimál bon-bon elkészítése is komoly energiát vett ki belőlem, és nem értem hova tűnt el belőlem az erő…mikor tavaly vagy 6 féle bonbont csináltam beleértve a konyakmeggyet is. Sose mertem volna gondolni, hogy egy államvizsga és egy költözés ennyit kivesz belőlem.

Nem utolsó sorban...a cukormentes rumos meggy ajándékba...rum és egészséges meggy.
Recept: sok rum és egy kis meggy.



Boldog Karácsonyt

MGL

2 megjegyzés:

Elrenor írta...

Szia! Megkérdezhetem hogy hol szereztél polikarbonát bonbon öntőformát?
Köszi!

MGL írta...

egészen pontossan itt:http://www.food-pack.hu/hatt0025.html

bár én nem annyira szerettem...