2009. január 12., hétfő

Almás pite

Almás pite




A pite az egyik kedvenc tésztám mert vékony és a töltelékén a hangsúly, de mindig nagy misztikum lengte körbe a recept leírások változatossága miatt. Magyarországon a nagymamáim sosem olyan meggyes pitét sütöttek amire én vágytam (amilyen a Tom & Jerryben volt).
Többször sütöttem már pitét több változatot kipróbáltam és mentem a saját fejem után is sokszor. Minden irodalmat elolvastam a pite tésztáról és a történelméről is, de bizton állíthatom, hogy eddig ez-az eddigi legjobb tészta recept.



Tészta 30 cm formába

200 g finom liszt
40 g keményítő
110 g felkockázott (mélyhűtött) vaj
1 tojás sárgája
1 ek. kristály cukor/édesítő
1 tk. só
1 rúd vanília, vagy vanília aroma

Töltelék

500 g reszelt alma
1 citrom reszelt héja és leve
3 ek. barna cukor/édesítő
2 tk. őrölt fahéj
3 evőkanál zabpehely

Legelőször a tölteléket készítem el, hogy összeérjen: a reszelt almát összekeverem a citrom lével, a reszelt citromhéjjal, a cukorral és a fahéjjal és a zabpehellyel, majd félreteszem.
A tésztát a food processorban a kés segítségével készítem el. A lisztet átszitálom, és összekeverem a keményítővel, a cukorral és a sóval, majd hozzáadom a tojás sárgáját és a vajat. A gép kb. 1 perc alatt gyönyörű tésztát varázsol belőle, amit én betettem pihenni 30 percre a mélyhűtőbe és ezalatt bekapcsolom a sütőt 200 fokra.
A tészta ¾ ét kinyújtom és feltekerem a sodrófára, hogy könnyebben beletehessem a formába. A tésztát a forma hullámaira szépen rányomkodom, és a feleslegesett levágom, megkenem tojás fehérjével és 10 percre beteszem a 200 fokos sütőbe, így a töltelék nem fogja eláztatni ez a fixa ideám.
Közben kinyújtom a maradék tésztát, és csíkokra vágom.
A 10 perc elteltével kiveszem a sütőből a tésztát, és eloszlatom benne a tölteléket, úgy, hogy a széleknél a peremig érjen a töltelék, majd berácsozom a tésztacsíkokkal. A rácsokat megkenem tojásfehérjével, megszóróm cukorral, és mogyoróval és készre sütöm kb. 20 perc alatt.



MGL

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

que buena pinta tiene eso mamita querida mmmmmmmm
http://www.sabaleplus.blogspot.com/
para comerlo todo ju ju

MGL írta...

doy a usted mis más expresivas gracias