2009. január 13., kedd

Mandula versenyre mandula parfé

Mandula Parfé



Nagy szerelmem a mandula minden fajtája és formája, a makadámia után a kedvenc magom.

A „Pécsi borozó" és a Magyar Turizmus Zrt. közös recept pályázatára szerettem volna publikálni a kedvenc mandulás édességemet de majdnem lemaradtam, de szerencsére kitolták a határidőt (http://www.pecsiborozo.hu/tag/deli_tel) így még nem késtem el.

A parfé elkészíthető cukorral, és édesítőszerrel is gondolva a cukorbetegekre, vagy a fogyni vágyókra. A receptet két személyre értendő.



Mandula parfé



2 tojás fehérje

1 tojás sárgája

200 ml tejszín

50 g szeletelt blansírozott mandula

1,5 evőkanál cukor /7 g Just like sugar

1 kávéskanál só

4 ek Amaretto

1 ampulla dr Oetker keserű mandula aroma

25 g 70 %-os csokoládé
Legelőszőr megpirítom a mandula szirmokat egy üres serpenyőben, mikor kezd pirulni, 2evőkanál Amarettót öntök a serpenyőbe. A mandula likőrt fel fogja szívni a mandula és a cukor tartalma a likőrnek rá fog enyhén karamellizálódni a mandula lapokra, melyek így markáns aromát kapnak.

Mikor kész kiszedem a serpenyőből egy tányérra, hogy ne piruljon tovább, és hűljön ki. Amennyiben mindent jól csináltunk, mikor kihűl a mandula akkor vékony karamella réteg alatt rejtőző mandula ízt kell hogy érezzünk.

A tojás sárgáját kikeverem a cukorral vagy édesítőszerrel, és felhasználásig a hűtőbe teszem.

A 200 ml tejszínt felverem egy kávéskanál sóval. A tejszínhabba keverem bele a maradék 2 evőkanál Amarettót, és az egy ampulla keserű mandula aromát és a hűtőbe rakom.

A két tojásfehérjéből kemény habot készítek.

A tojás sárgáját és a tejszínt előveszem a hűtőből és homogénné keverem őket, majd óvatosan hozzákeverem a tojásfehérjét. Fontos, hogy a parfé alapban is minden összetevő homogénen össze legyen keverve.

A 25 g 70%-os csokoládét 1 evőkanál olíva olajjal leöntöm és megolvasztom a mikróban (kb 1 perc defrost) fokozaton.



A alapanyagból (parfé krém, mandula és csokoládé) rétegeket készítek a következő módon.

A 14x6-os fromába először a parfé alapból teszek 2 evőkanállal, majd meghintem mandulával, és locsolok rá a csokoládéból, majd ezt a műveletet megismétlem még egyszer, és a végén parfé krémmel fejezem be és a maradék csokoládéval díszítem.



A hűtőbe teszem 1,5 órára, és utána tálalom.




MGL

3 megjegyzés:

Vesta írta...

Gratulálok a nyereményedhez :)!

MGL írta...

Köszönöm a gratulációt-

Piszke írta...

Gratulálok:)!