2009. január 25., vasárnap

Nélkülözhetetlen alapanyag

Földimogyoró vaj



Az otthoni előállítása azért lett rendszeres, mert a boltban kapható Shop Rite mogyoróvajban huszonkilenc százaléka mogyoró, a többi pedig mindenféle indokolatlan ez-meg az, mint pl.: cukor, meg mindenféle hidrogénezett olaj. Indokolatlan azért mert a mogyoróvajban mogyoró van meg só és cukor. Arról, hogy mennyire egészséges azt nem ecsetelném, mert mindenki utána tud nézni ha akar.
Marcellus Gilmore volt aki kidolgozta a gyártási eljárást először, és ezen felindulva döntöttem úgy, hogy kipróbálom a konyhai lehetőségeimre adaptálva. Meleg, mogyoró, meg örlő készülékre van szükség az előbb említett szaktekintély szerint ahhoz, hogy nagy esélyjel készítsünk mogyoróvajat.
Körülményeket figyelembe véve az előállításhoz szükség van konyhai robotgépre ami rendelkezik késes betéttel, melegre, és mogyoróra.
Felhasználása nagyon sok rétű lehet, mártások, saláta öntetek, sütemények, vagy egészen egyszerűen kenyérre kenve. Csinos üvegben gasztro ajándéknak is megfelelő.



Földimogyoró vaj

800 g pörkölt mogyoró
1 kk. só

A mogyorót felforrósítom mikróban, vagy sütőben. Beleteszem a food-processzorba a késes betétel ellátva, és maximum 10 perc elteltével mogyoróból mogyoróvaj lesz.

MGL

Nincsenek megjegyzések: