2009. február 20., péntek

A műanyag sajt

Sheese



Már olvastam magyar bloggereknél is erről a tejmentes csoda sajtról, és úgy alakult pár hónapja, hogy az irodában egy vega kollega nem ehetett tejterméket egy egész héten, és megsajnáltam. Puszta jóindulatból megemlítettem neki, hogy van megoldás a sajtnélküli egy hetére amit úgy hívnak, hogy Sheese. Még aznap elment és vett is magának egy hétre való sajtot, meg nekem egy cheddart és egy kék sajtot kipróbálás végett. Azóta ezek a sajtok még mindig a hűtő lakók nálam.
Nagyon kiakartam próbálni, mert: tej, tojás, hidrogénezett olaj, glutén, laktóz mentes, no meg kóser.
Cheddar összetétele: víz, növényi olaj, szója koncentrátum, só, ecet, zab rost, tejsav, ízesítők-amitől ez az egész összeáll: carrageenan, xhantán gumi, élesztő kivonat, majd a színében a kurkuma és a parika segít. A kéksajtból kimarad a paprika.

Servings: 1 oz.
Calories: 100
Carbohydrates: 3g
Fat: 5g
Sodium: 340mg
Sugars: 0g
Protein: 4g

Az rögtön szembetűnő volt hogy a nátrium tartalma nagyon magas, de ez nem vette el a lelkesedésemet a termék iránt.
Sajnos azért nem olyan jó mint a sajt-de a kényszer nagy úr: diéta, laktóz érzékenység.
Állagra kemény, és homogén volt mindkét sajt. Illatuk nincs, inkább szaguk, ami hő hatására fokozódik . A két sajt íze és állaga között nagy különbséget nem fedeztem fel. A számottevő külömbség a színben mutatkozott csak meg.
Kipróbáltam borozgatáshoz is-de azért ezt a szentségtörést nem javaslom senkinek elkövetni.
A sajtmentes sajt működik, de azért sajtnak nem nevezném.
Magyarországon itt kapható.

MGL

2 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Megvalósult a "fából vaskarika" gondolatkísérlet!

MGL írta...

...avagy sikerült aranyat csinálni hörcsögből

MGL