2009. március 24., kedd

A molekuláris konyhám az abszolút diéta jegyében

Alumínium zselé nátrium hidroxiddal és hidrogén felhővel



3-4 ek. lefolyó tisztító granulátum (NaOH)
100-200 ml víz (H2O)
Szükség szerint alufólia (10-20 cm a tekercsből-ízlés és érdeklődés szerint)
Alumínium zselé tálaló forma



Az alumínium zselé forma aljában elhelyezünk egy evőkanálnyi lefolyó tisztító granulátumot (NaOH) és a formát félig töltjük vízzel (H2O). Ezt nevezem én a továbbiakban alap lének.
A formát áthelyezzük egy hőálló területre, mert hő fog termelődni az elkészítés alatt (exoterm folyamat fog következni). Az alufóliát kis darabkákra szaggatjuk, majd lassan és fokozatosan az alap léhez adjuk. Mikor már nem vesz fel több alufóliát az alap levünk, a zselénk akkor van kész. A hidrogén felhőt a forma felé tartott nagyobb pohárral kitűnően fel lehet fogni.
Együtt kerülnek tálalásra.

A fenti recept felhasználása több rétű és nagyon praktikus. Kiválóan pucol mindenféle fém evőeszközt például az alábbiakban bemutatásra kerülő ezüst kanalat. A recept ott tér csak el az előbbitől, hogy magasabb forma szükséges.


A koszos kanál


A tiszta kanál-ugye milyen szép lett?!

A nagyon eldugult lefolyón is segíthet, de itt figyelembe kell venni a lefolyó anyagát, nehogy véletlenül eltűnjön a lefolyó, vagy megolvadjon. Akkor is praktikus, ha nincs otthon konyhasó (NaCl), mert egyszerűen sósavat (HCl) (vízkőoldót) adunk az alap levünkhöz, és kész is a finom házilag előállított sónk, ami kitűnő gasztro ajándék is lehet kevésbé favorizált munkatársunknak.(NaOH + HCl → NaCl + H2O-utánna a vzet elpárologtatva ott lesz a jó kis házi sónk)
Kémiai ismereteimet már igen régen szereztem, mondhatni már nem is emlékszem, bár tanárnőm szerint akkoriban sem igazán emlékeztem. Minden tudásomat és nem-tudásomat összeszedve, valahogy így írnám fel a receptet röviden.

2Al + 6NaOH → 3H2 + 2Na3AlO3

Köszönet a receptért és a vacsoráért LT-nek aki csupán creditet kért tőlem cserébe.
Itt vannak a kreditek: 100 kredit. Ennyi csak elég…ennyit 2 félév alatt lehetett teljesíteni a főiskolán.

MGL

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm a crediteket, az egyetemit is, és a simát is. Még a házi bronz előállitására is alkalmas univerzális lefolyótisztítonk, egy kis réz és zink hozzáadásával:) kitünő gasztroajándék az is. Bronzzal bevont aluzselé...

csók

erős ildikó írta...

Félve vártam, mi lesz ebből a receptből (alapléből), de az eredmény abszolút meggyőző! És kifejezetten diétás...:-)