Kandírozott virágok
Tavasszal elkapott egy kandírozási láz. Mindent kandírozni akartam, amit megláttam. Olvastam sokat a technikákról, a fagyaszástól a cukorszirupig minden módozatot megvizsgáltam, aztán ezek mellett döntöttem.
Két féle képpen készítettem el, mert nem tudtam eldönteni, hogy a tojásfehérjés vagy a cukorszirupos technológiával készülő ibolya a szebb és finomabb. A tojásfehérjés verziótól kicsit féltem, az eltárhatósága miatt, de idestova másfél hónapja tökéletesen érzik magukat az üvegcséjükben. A cukorsziruposok állítólag sokkal inkább ibolyás aromájúak, mint az előbbiek, sőt ibolyás cukorkához hasonlította a közönségem az ezzel a technikával készült virágokat.
Az ibolya kandírozás nem megy gyorsan, de inkább lassan-kicsit kilátástalan, de megéri a fáradtságot. Kitűnő ideg nyugtató hatása van, továbbá a kitartásunk trenírozására is tökéletesen alkalmas elfoglaltság.
Kandírozott ibolya I
Az ibolyákat átöblítem, majd megszárítom őket. A tojásfehérjét fel lazítom és egy kistányérra porcukrot öntök. Előmelegítem a sütőt 50 fokra. Sajnos azt, hogy a kis virágokat ne egyenként keljen tojásba, majd porcukorba mártani nem lehet kiküszöbölni…szóval :egyenként tojásfehérje, aztán cukor. A tapasztalatom az, hogy a sütőpapírt, vagy a felületet amin szárítom, akármilyen tapadás mentes érdemes valamilyen zsiradékkal átkenni, hogy nehogy leragadjanak fáradságos munkánk eredményei. A sütőben 4-5 órán át szárítom őket, aztán hagyom lehűlni teljesen, majd kis üvegcsébe teszem őket felhasználásig.
Kandírozott ibolya II
Nagyon sűrű cukorszirupot készítek, amihez vaníliát, citromot, és ibolya olajat adok. A szirupot, hagyom hűlni, aztán beledobálom a virágokat-és ugyan úgy mint az előbbiekben zsírozott felületen 50 fokon szárítom 4-5 órát. Ezzel a technikával készülő virágok nagyon sokáig eltarhatóak.
MGL
2009. május 19., kedd
Kandírozott daru
Címkék:
CukrászGyík,
Csipegetni való,
Édesség,
Gasztro ajándék,
Növényevő,
Receptúra
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
9 megjegyzés:
Szia,
irigylem a türelmed. Nekem erre biztos nem lenne, így biztos megpróbálnám úgy, hogy a tojásfehérjét zacsiba tenném, abba beleszórnám a virágokat, majd a szűrővel/kézzel egy másik, cukros zacsiba tenném át.
...jól összeragadna és lenne egy ibolya labdád-----nehogy azt hidd, hogy nem próbáltam én is lustálkodni...a felénél azt is megbántam, hogy leszedtem a virágokat-:)konstatáltam, hogy ilyet soha többé...aztán másnap szedtem még egy kis ibolyát...
MGL
És ha mindjárt cukros tojásfehérjébe hempergetném?
nem lesz szép-mert annyi porcukrot nem tudsz elkeverni a tojásfehérjében úgy, h az ne legyen túl habos-és akkor nem szép ibolykáid lesznek, hanem hólabdáid-megpróbáltam a végén a Te általad említett verziót, és nem volt jó az sem....ez sajna ilyen
: ((( Gondoltam, megpróbálom rózsaszirommal, de akkor így már bizti nem.
Csináld meg a cukorszirupos verziót az nem olyan macerás-de ha vársz egy kicsit akkor lesz fent rózsa zselé a blogon-sőt ha gondolod, dobj egy mailt, és küldöm a receptet-az a legegyszerűbb dolog-és nagyon finom egzotikus íze van.
Hát ehhez a játékhoz nincs türelmem...sajnos.
De Neked őszintén gratulálok hozzá!
köszönöm Napmátka-nem volt ám olyan nagyon nagy meló---persze utólag.
MGL
Én már alig várom, hogy kipróbáljam! Remélem sikerül valamelyik, mert ettem egy csokira szórt verziót és teljesen odáig vagyok érte! :)
Megjegyzés küldése