2009. május 19., kedd

Restancia

Szülinapi torta




A kis barátkáim, nagyon jól tudják, hogy imádok sütni főzni, tehát le is adták a rendelésüket az én születésnapi tortámat illetően. Hiszen nekem az az öröm, ha főzhetek, és ők ezt tudják.
A csapat egyik fele sajt tortát akart de cukorral, a másik fele meg chocolate fudge tortát még több cukorral. Így született meg a chocolate fudgba burkolt sajt torta, mert azért mégsem fogok ugye két tortát sütni magamnak, hogy aztán a fagylalt tortámmal egyetemben három legyen itthon. Végül is én ehhez a tortához egy ujjal sem nyúltam, mert ugye cukor van benne, de helyette az egész fagylalt torta az enyém volt.:)


Chocolate fudgba rejtett sajttorta-eperöntettel






Tészta

200 g teljes kiőrlésű keksz ledarálva
100 g olvasztott magas kakaótartalmú csokoládé
50 g olvasztott kakaóvaj
1 ek. keserű kakaó por

Sajt krém

1000 g tejszínes házi krémsajt
2 egész tojás
150 g kristály cukor
2 ek. liszt
4 ek juharszirup (cukros)
1 citrom reszelt héja és leve
2 ek. vanilia kivonat

Chocolate fudge

200 g 60%-os csokoládé
100 ml tejszín
1 ek. vanília aroma


A keksz reszeléket összekeverem a többi hozzávalóval, és belenyomkodom egy torta 25 cm-es tortaformába. Peremet alakítok ki, és a torta közepe fele egyre vékonyítom a tésztát. A mély hűtőbe teszem, hogy ne folyjon szét, addig amíg elkészül a töltelék.

A sütőt 150 fokra melegítem, és egy tepsibe vizet teszek-ez azért fontos, mert így jóval kevesebb eséllyel reped majd meg a torta felülete.

Fontos, hogy a sajtkrém szobahőmérsékletű legyen, mert akkor lehet szépen fellazítani. Tehát a sajtkrémet habverővel szép könnyedre keverem, majd hozzá adom a többi hozzávalót és teljesen homogénné keverem. Előveszem a tortaformát, és beleöntöm a krémet, és berakom a sütőbe. A sütés ideje változó, de átlagban 30-40 perc. Akkor kell kivenni, amikor a széle már nem remeg, de a közepe a tortának még igen.

A chocolate fudge nagyon egyszerű történet, mert a tejszint és a csokoládét lassú tűzön kevergetem, egészen addig, amíg szép sűrű és fényes nem lesz. Amikor ez megtörtént akkor hozzáadom a vanília aromát, és ráöntöm a tortára. Igazából önterülő, nem szokott simítást, vagy bármilyen külön eljárást igényelni ez a réteg.


Eper öntet

300 g tisztított eper
100 ml szamóca szörp
1,5 ek keményítő
1 citrom leve


Az eper felét picire vágom, a másik felét nagyobb darabokra. Kisebb lábosba teszem az epret a citromlével, és a szörppel, és elkezdem főzni. Amikor kezd már a nagyobb eperdarabok is kezdenek puhulni akkor adom hozzá a hidegvízben csomó mentesen elkevert keményítőt, amitől szép sűrű lesz. Egyébként ezt az öntetet joghurtba is szoktam keverni, ha marad belőle.

MGL

4 megjegyzés:

Piszke írta...

hát ez nagyon meggyőző...:)

MGL írta...

állítólag ez így nagyon finom volt-ki kell próbálni:))

erős ildikó írta...

De gyönyörű....már mentettem is a receptet...köszi!

MGL írta...

Remélem izleni fog-a beszámolót várom-
MGL