2009. június 2., kedd

Izrael VS. Palesztina probléma alapja…szerintem

Falafel történet:



’’Már az óvodások is tudják, hogy aki makarónit eszik, az olasz, az osztrákok Bécsben finom bécsi szeletet fogyasztanak, a franciák békát, a kínaiak rizst. Nekünk pedig itt a falafel. A falafel hagyományai igen régiek, eredetileg arab étel. Az első izraeli telepesek átvették a receptet, és a falafel idővel az izraeli konyha szimbólumává vált. Falafeles bódékat Izraelben mindenhol találhatunk, sőt Tel-Avivban még falafel-piac is van, ahol csak falafelt lehet kapni. Izraelben évente megrendezik a falafel-versenyt, ahol a legfinomabb falafelt készítő szakács elnyeri a nemes falafel-király címet. Az ételt általában az utcán fogyasztják, állva, vagy nagy terpeszben ülve, nehogy lecsöpögtessék magukat a szezám-szósszal, a tchinával. A pitába falafel-golyókat és salátát raknak, majd a vásárló maga tesz bele a savanyúságot, és igényei szerint tchinát.’’ Forrás:
Szerintem most megvilágítottam a Palesztina vs. Izrael probléma gyökerére.



Falafel a sütőből

Amennyiben lehetséges akkor kerülöm az olajban sütést, mert büdös, sok kosz képződik, mert kicsi a konyha, mert nem szeretek panírozni, stb.
A falafelt viszont szeretem a régóta a polcomon álló falafel jó kísérleti anyagnak bizonyult. Szépen beáztattam vízbe az alapanyagot, ahogy azt a felhasználási útmutatóban írták, csak éppen nem olajban, hanem a sütőben sütöttem meg. Előnye: ugyan akkora szabályos formák, jóval kevesebb kalória élvezeti érték csökkenés nékül.
230 fokon sütöttem 30 percet a tartlette formákba kanalazott masszát, és nagyon finom ropogós lett.
Salátával tálaltam amit a rendelkezésre álló alapanyagokból készítettem: paradicsom, jégsaláta és gránátalma . Tzatziki azért került a saláta közepére, mert történetesen az is volt itthon, és ezúttal mint salátaöntet szerepelt.

MGL

1 megjegyzés:

béluci írta...

Hát ez az, azok a telepesek nemcsak a receptet vették el, hanem a földeket, vizeket, plusz rengeteg arab életét is...