2010. május 2., vasárnap

Spenót kecske sajttal sütve

Spenót mérgezés megalapozott gyanujaAnnyira finom, és egyszerű étel-hidegen, melegen igazából mindegy is hogyan. A kedvencem négy hete-szinte csak ezt ettem-máig-ma ennek véget kell vessek. Gyerekként nem nagyon ettem spenótot-elérkezettnek találtam az időt arra, hogy most bepótoljam-ez csupán annyit jelentett, hogy négy hete folyamatosan spenótot ettem- majdnem csak spenótot-nos mindenféle furcsa tünetem lett a bőr problémák-kiválasztási problémák stb.. Aztán eljutottam oda, hogy annyira ízlik amit spenótból készítek, hogy megosztom…és milyen jó, hogy így tettem-mert utána néztem ennek annak, és kiderült, hogy kicsit túlzásba vittem.

''A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók. Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre (a hasnyálmirigy-elválasztásra és az epeképződésre) jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas oxalát- és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.''(wikipedia)2000 g spenót (brutto)
3 tk fokhagyma granulátum
Só-bors
150 g kecskesajt reszelve(a képen nem reszelve látható:))

A spenót megmosása és előkészítése elég macerás-jól meg kell mosni és a levelek szárát le kell csipkedni…ezt sajnos nem lehet megúszni.
A spenótot serpenyőben olaj nélkül megfonnyasztom, megfűszerezem-majd szűrőbe teszem és hagyom hogy kicsöpögjön belőle ami tud. Sütőtálba teszek egy réteg a spenótot rászorom a fele sajtot, aztán megint spenót és megint sajt-aztán a sütőben rásütöm a sajtot kb 10 perc alatt .MGL

2 megjegyzés:

Belly írta...

Bár spenótot még csak főzelékként ettem{és nem ízlett}gyanítom azonban,hogy több ennél.Nagyon guszta,a kecskesajt az egyik gyengém.

MGL írta...

ezért nem ettem meg gyereknek mert főzeék vot-de így életveszélyes :)