2007. szeptember 20., csütörtök

Ricotta mánia

Ricotta Mánia






A ricotta nagyon jó alapanyag semleges íze van,krémes, és nem savanyú.
Minden hízlal amit megeszünk, de ha a tápértékét illetve kalória számát nézzük akkok különösen szimpatikus alapanyag. A reggelitől egészen a desszertekig nagyon sok minden készíthető belőle.
Tápanyag (g)/100g
Fehérje 13
Zsír 10
Cukor 2,9
Energiatartalom (KJ)
670 KJ/88 Kcal

A többi túróhoz képest a legjobb választás vonalaink megörzéséhez minden kétséget kizárva a ricotta:kevés sót tartalmaz,(ezért nem köt le annyi vizet) ezért azoknak is kiváló akik nem vihetnek be annyi nátriumot, magas kálcium tartalmú mint álltalában a tejtermékek, amely a csontok, fogak felépüléséhez, idegrendszer, enzimek működéséhez, izmok összehúzódásához, és a véralvadáshoz elengedhetetlen.
FIGYELEM: mivel mint minden tejtermék tejcukrot tartalmaz, akik nagyon komolyan diétáznak számoljanak ezzel a kis aprósággal.:)


A ricotta is azon olasz termékek közé tartozik, amelyet bűn lenne kihagyni az életünkből.Nagyszerűen használható édes és sós ételekhez egyaránt, sokan túróként is használják.
Az esetek nagytöbségében tehéntejből készűl, de az ínyencek esküsznek az eredeti juhtejes változatra is. Előállításkor a sajtok készítésénél képződő savót használják fel, amely gazdagon tartalmaz fehérjéket, úgynevezett esszenciális aminosavakat.
A feldolgozás eredménye a friss, lágy, hófehér és alapvetően semleges ízű ricotta, amelyet később nagyszerűen párosíthatunk akár édes, akár pikáns ízű ételekhez ahogy már fent jeleztem.
Jól használható tölteléknek paradicsomba, vagy padlizsánba. Ami a sajt tortát illeti nem a legjobb választás hacsak nem akarunk ultra könnyű sajtortát kapni, de ha egy-két kanál liszttel elkeverjük néhány tojás társaságában majd a sütőbe száműzzük az egészet, akkor egész jó állagot kapunk, de nem az igazi...



Akkor nézzünk néhány ötletet:


12 dkg ricotta
1 paradicsom
1/2 paprika
1/2 csokor petrezselyem, vagy kapor
opcionálisan hagyma
só, bors, kakukkfű

A zöldségeket apróra fel kell kockázni, petrezselymet összevágni finomra, a füszereket szépen rászorni összekeverni a szöldséggel, majd a rikottával elkeverni.


Aszalt paradicsomos ricotta krém


10 dkg aszalt paradicsom
1 nagy csokor bazsalikom
1 friss paradicsom
francia füszer keverék

Az aszalt paradicsomot megúsztatjuk balzsam ecetben majd kivesszük öket, és konyhai robot géppel pépet készítünk belöle, hozzáadjuk a finomra vágott friss bazsalikomot a ricottát és a füszert és az apróra vágott friss paradicsomot, és jól összeturmixoljuk.
Diétások uborkával mártogatnak, ínyencek házi hagymás kenyérrel eszik.


Ricotta mousse

FIGYELEM: Zselatin hiány! A porcoknak izületeknek nagyon jót tesz, és sajnos a mindennapos étkezésünkből gyakran hiányzik. AKKOR IS JÓ A ZSELATIN HA ÁLLATI EREDETŰ!

25 dkg ricotta
3 dl tejszin
1 csomag zselatin por
2 pürésített barack, vagy annak megfelelő lekvár-lehet több is ízlés szerint

A fél dl tejszinbe beásztatom a zselatint és néha megkeverem-addig pürésítem a barackot és a konyhai robot géppel elkezdem a tejszint felverni-hozzáadom a zselatint, tovább verem egészen addig amig nagyon kemény habot nyerek-akkor beleöntöm a barck pürét és a rikottát majd ezzel tovább keverm amg egészen elkeveredik. Hűtőbe rakom pár órára és kanállal szedek belőle kis friss gyümölcsöt adok hozzá. Cizellálhatom fahéjjas szeder öntettel és mandulával a tálalást de álltalában nem jut el odáig a mousse ugyanis már a hűtőből elfogy....csak úgy magától.
Cukor, édesítés igény szerint én nem szoktam, mert elég édes a gyümölcs.

Gourmandlizard

Nincsenek megjegyzések: