2008. január 1., kedd

Az utolsó szaloncukor a szezonban, de első 2008.-ban!


A valóban cukormentes szaloncukor



A szalon cukor amit ma bemutatok az volt az utolsó a fán és az utolsó a bon-bonjaim közül.
Villányi kirándulásunk alkalmával a panzióban a reggelinél vettem 1000 forintért 1,5 kiló felezett diót-amit pucoltnak árultak. Aznap el is döntöttem, hogy majd csinálok valami calisson féleséget (ez egy francia marcipán desszert leggyakoribb előfordulási helye :Provance).






50 dkg dió megpirítva, és finomra őrölve
2 citrom reszelt héjja
4 evőkanál rum
1 narancs reszelt héjja
1 narancs leve
1 citrom leve
5 ek. cukor és tartósítószer mentes házi barack lekvárom-ennek hiányában barack lekvár
Just Like Sugar ízlés szerint

Bevonáshoz 150g 80% kakaó tartalmú csokoládé.





A finomra őrölt diót felmelegítem a mikróban, és összegyúrom a többi hozzávalóval.
Kis golyókat formázok kicsit meglapítom őket, hogy legyen talpuk és papírral bélelt nagy tepsibe teszem megközelítőleg 5 mm távolságra egymástól.
15 dkg csokit összetörök, és összekeverek 5 evőkanál olajjal és 1 kiskanál vajjal, és a mikróba teszem olvasztó fokozaton és figyelem mikor olvad fel a csoki, közben többször megkeverem az egészet. Mikor kész akkor jól megkeverem, és ellenőrzöm, hogy annyira sűrű-e amennyire akarom- minél sűrűbb annál vastagabb a csoki bevonat. A csokit teáskanállal a diógolyókra öntöm - így a teteje szép lesz és fényes-hidegre teszem, és ha megkötött a csoki rajtuk akkor a talpukat egyenként csokiba mártom. Megvárom míg megköt ha van hibás akkor meleg késsel javítok a csoki bevonaton. A talpának nem kell feltétlenül csokisnak lennie és tökéletesnek, mert a gömbölyű fele az úgyis szép.
A csomagolás nehéz feladat volt, de aztán kitaláltam a fodrásznál a megoldást. Vettem szép piros áttört finom papírt és fodrászkellékesnél melírozáshoz használt fóliát arany színben. Aztán jó sokat csomagoltam, egyedül, hogy a szaloncukrok létezése titokban maradjon karácsonyig.



Gourmandlizard

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

rohadj meg pityu

erás írta...

Szia!

Ez a recept érdekesen hangzik. Milyen volna mandulával? Én azt jobban szeretem.
Házilak készült zselés málnás szaloncukrot próbáltam, de a bevonatot nem sikerült rá varázsolnom, mert megolvasztotta a zselés anyagot.

Erika

MGL írta...

Erika!

Mandulàval is kèszìtettem màr többször, es ùgy is finom volt. Hirtelen nem is tudom, hogy a zselès szaloncukrot hogyan lehetne kivitelezni olvadàs nèlkül...de talàn mèlyhûtôbe kène rakni mielôtt bevonod csokival.
Egy pròbàt megèr.
MGL

Névtelen írta...

De hat ebben a recetben van 5 kanal cukor. Mi ebben a cukormentes?

MGL írta...

lehet hogy félreérthető de-5 evőkanál cukor és tartósítószer mentes lekvárra gondoltam nem 5 evőkanál cukorra-