2008. március 24., hétfő

Amaretti á lá Gourmandlizard

Amaretti á lá Gourmandlizard



Maradt 6 tojásfehérjém és úgy döntöttem, hogy miután úgy hiányolom az amarettit a kávém mellől, akkor talán készíteni kéne valami ahhoz hasonlatos, de cukormentes, viszont fehérje dús süteményt. Alkohol cukor persze van benne, de az ízért cserébe megéri.
Nekem nagyon ízlett, hogy száraz, aromás. Nagyon jól kiegészíti a kávét.



Hozzávalók:

6 tojás fehérje
20 dkg mandula darálva
5 szem keserű mandula darálva
1 tk vanília aroma
7 evőkanál Amaretto
Just like sugar az édesítéshez

A 6 tojásfehérjéből kemény habot verek. A darált mandulához hozzákeverem az édesítőt, az amarettót, a vanília aromát és a keserű mandulát. Az utóbbi masszát hozzákeverem a tojás fehérjéhez és formákba öntöm. 120 fokon légkeverős üzemmódban szárítom ameddig meg nem lesz „törékenyen” száraz. Kihűtöm, kis dobozkába rejtem majd biztonságos helyre teszem. Kávé mellé teszem, vagy cukor-tartósítószer mentes bio barack lekvárt fogyasztok hozzá. Egész őszintén pont félórán át tartott ki a sütemény. Egyedül ettem meg majdnem az egészet- annyira ízlett. Mire a vendégek észbe kaptak már csak az utolsó volt, amit lefényképeztem. Ilyen egy anorexiás gyík ugye?



Gourmandlizard

4 megjegyzés:

szazala írta...

Mitől keserű mandula a keserű mandula?Ilyen néven lehet kapni?Hol?
Köszi a választ!(gondolom a keserűmandula aroma nem tudja helyettesiteni..)

MGL írta...

Kedves Szazala!


A keserű mandula aroma, ami nekem van, az megfesti szép pisztácia zöldre a süteményt, szóval az annyira nem jó flash. Barack maggal tudod helyettesíteni a keserű mandulát, vagy jó aromát kell venned, de sajnos én csak még ezt a zöldet láttam. Keserű mandulát sem láttam még itthon. Az Amarettó a keserű mandula ízét zárja jókedélyű kis palackba.

Gourmandlizard

MGL írta...

A rózsafélék családjába (Prunoidae )alcsaládjába tartozik alnemzetségbe mintegy 40-50 faj tartozik, de ezek közül a világon csak két faj fajtáit termesztik az őszibarackot és a mandulát.A mandulának létezik édes és keserű változata. Itthon az édes az elterjettebb, akeserű a mediterrán területekre jellemzőbb. Erősebb illóanyagok vannak benne, illata kesernyésebb.

Gourmandlizard

szazala írta...

Köszönöm a kimeritő választ!