2009. március 4., szerda

Egy kis napfényt legyen szíves....

Pesto



Fénykép rakosgatás közben találtam meg a pestóm képeit amit még augusztusban készítettem. Megörültem, mert ebbe a nagy télben már nem tudok mit kitalálni a kedélyállapotom javítására.
A biopiacon akadtam egy nagyon jó beszerzési forrásra bazsalikom és egyéb levelek terén.
Igazából egy bazsalikomos diós visszafogottan fűszeres alapot csináltam, ami eláll az olaj segítségével, viszont akármikor feljavítható és többrétűen felhasználható pl salátaöntet, pácok, szószok stb.
A legutolsó üveg talán novemberben fogyott el, de idén még többet szándékozom majd csinálni.



Pesto alap

300 g bazsalikom levél
150 g pirított dió
50 ml extra szűz olíva olaj
4 gerezd fokhagyma
1 tk. bors

2-3 evőkanál olíva olaj az üvegbe tett pestó tetejére.

A pirított diót a robotgépbe teszem, és a késes betét segítségével nagyon finomra őrölöm.
A megmosott bazsalikom levelek követik a diót a foodprocessorba, minden más hozzávalóval egyetemben. Mikor eléri a kívánt homogén állapotot a pestó, akkor üvegbe teszem. Az üvegeket egy percre berakom a mikróba, majd kiskanállal összetömörítem és olajat kanalazok a tetejére. Aztán szépen mindenki felhasználja ahogyan szeretné.

MGL

2 megjegyzés:

Cogno írta...

azt hiszem meg van a hétvégi programom. remek ötletadó volt!:)

MGL írta...

Remélem a nap is kisüt hozzá!

MGL