2009. március 2., hétfő

Kártyás fánk

Fánk ulti bajnoksághoz

Miután én kutyaütő vagyok a tarokkhoz, bridgehez…ultihoz meg még inkább - azért a hozzá nem értésemet kimutatva inkább fánkot készítettem erre a jeles alkalomra.

Ultis Fánk

500 g liszt (BL55)
100 g mandula liszt
100 g olvasztott vaj
60 g friss élesztő
300 ml langyos tej
6 tojás sárgája
3 ek. Amaretto
2 ek. Rum
1 tk só
2 ek. cukor

A fánknál fontos, hogy egyenletes meleg legyen a helységben ahol készül, mert nagyon érzékeny tészta, de ha jól bánnak vele akkor hálás.
A 300 ml langyos-cukros tejben felfuttatom az élesztőt. Addig amíg az élesztő megindul átszitálom a lisztet és a mikróban felolvasztom a vajat és feltöröm a tojásokat.
Az élesztő elindult akkor az összes hozzávalót összekeverem és 5-10 percre a dagasztó gépbe teszem.A jól kidolgozott tésztát egyenletes meleg helyen duplájára kelesztem ez az én esetemben fél óra.A megkelt tésztát újnyi vastagra nyújtom, és fánk-pogácsa szaggató segítségével korongokat készítek. A szaggatás kitűnően működik egy lisztbe mártott bögre segítségével is-én azzal csináltam az előbbiek hiányában.A korongokat 20 percig hagyom még kelni aztán közepesen forró olajban megsütöm őket.
A sütés is rém egyszerű: a korong közepét benyomom, és a benyomott felével lefelé teszem az olajba.Nekem szalagos lett az összes-pedig ugyan úgy készítettem, mint a nagymamám. Szegénykémnek sose lett szalagos. Az Amarettó az ami hiányzott az ő receptjéből…lehet, hogy ez a fránya Amaretto volt a bűnös.

MGL

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igazán finom volt-Meglepetésként ért, hogy főzöl. Ránézésre maximum egy taát néztem volna ki belőled.
Nem is képzeltem volna, hogy ilyen csoda dolgokat művelsz titokban.
Mikor lesz legközelebb fánk?