VKF XXIII
A magvak nagyon közel állnak a szívemhez talán nincs is olyan amit ne szeretnék. Nincs olyan nap, hogy ne ennék valami féle olajos magvat.
Nagyszerű alapanyagok a konyhában is és kivalló liszthelyettesítők is nálam.
Akartam olyan magvat, ami honos Európában, és olyat ami kicsit exotikusabb. Akartam egy kis fúziós konyhát és egy kis hagyományost is.
A szándékom az volt, hogy a magos VKF-re olyat készítek, amit még nem készítettem soha, így született a következő menüsor.
Pink diós felfujt
100g dió
200 g sült cékla
2 gerezd fokhagyma
3 tojás fehérje
1 tk. bors
1 kk. só
1 tk. mustár
A diót a fokhagymát a foodprocessorba teszem és nagyon finomra darálom a késes betéttel, majd hozzáteszem a sült céklát, a sót, a borsot és a mustárt. A sorrend felcserélhető.
A tojásfehérjéből kemény habot készítek majd összekeverem a diós céklával.
180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm, úgy, hogy nem nyitogatom a sütőt amíg le nem telik az idő.
Kolkatai pulyka csíkok
500 g pulykamell filé csíkokra vágva
1 tk chilipor
1 tk. currypor
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
400 ml kókusztej
100 g házi készítésű mogyoró vaj
1 ek. Erős Pista
1 csokor korriander
2 szál újhagyma
1 marék kókusz chipsz
A pulykamell csíkokat erős tűzön megpirítom az újhagymával. Amikor kapott egy kis kérget a hús akkor rászórom a csípős curryt és még egy percig pirítom.
Következő lépésként alacsony hőfokra állítom a tűzhelyet, és ráöntöm a húsra a kókusztejet, és hozzáadom a következőket: mogyoróvaj, chilipor, erős pista, fokhagyma.
A keletkezett ragut 10 perc alatt készre főzöm, majd a legvégén hozzáadom a kókusz chipszet, és a finomra vágott koriandert.
Pink diós felfújttal tálalom. Szerintem együtt nagyon finomak.
Mandula zselé vaníliás barackkal
A mandula tej az alapja ennek az édességnek.
Házilag akartam elkészíteni a mandulatejet, egy kicsit másképp mint az szokásos.
500 g tört mandulát megmostam, majd 600 ml vízzel felöntöttem, és fél napig hagytam ázni.
Felforraltam a vizet, majd blansíroztam a mandulát. A keletkezet barnás, rendkívül aromás vizet átszűrtem, és ez lett a kicsit rusztikusabb mandulatej.
Mandula zselé
500 ml mandulatej
25 g zselatin
1 ek. Amaretto
A mandulatejet a zselatinnal összeforralom, majd mikor levettem a tűzről hozzáadom az Amarettót, és formákba öntöm.
Vaníliás barack
300 g aszalt sárgabarack
1 rúd vanília
50-60 ml víz
A barackot megmosom, majd vízbe ásztatom egy estére.
Turmixgépben összeturmixolom a vanília kikapart belsejével, ha kell akkor hozzáadom a vizet, de nem mindig van rá szükség.
Aki édesebben szereti természetesen ilyenkor lehet édesíteni, de nekem tökéletes így.
A mandula alkatrészeinek tovahasznosítása
Mandula snack
A mandula tej, illetve a mandula balsírozásakor keletkezett mellék termék a mandula héja volt.
Gondolkodtam, hogyan is lehetne ezt valahogyan felhasználni, aztán jött a nagy gondolat.
A mandula héját beáztattam wasabis szójaszószba egy napra. Nagyon szorgalmasan magába szívta a szószt, majd kivajazott sütőtálban megszárítottam. Az eredmény ropogós, fűszeres, könnyű csipegetni való lett.
--
GourrmandLizard
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése