2009. március 30., hétfő

Maradék temetés II



Tortilla lap házilag (búza lisztes)


100g BL55
100g BL80
100 g vaj
6 ek. olíva olaj
100 ml víz
1 tk só
1 tk sütőpor


A liszteket a sót és a sütőport összekeverem, majd hozzáadom a maradék alapanyagokat is. Könnyen kezelhető puha tésztát készítek. Természetesen mint minden tésztának jót tesz ha pihen egy kicsit, de erre nem minden esetben szokott sor kerülni (bár most bent van a tészta fele a hűtőben).



A kész tésztát olajos, vagy lisztes késsel annyi darabra vágom, amennyi lapot szeretnék készíteni.(senki ne akarjon ebből a mennyiségből 2-nél kevesebbet és 10-nél több lapot készíteni)



Lisztezett felületen sodrófával olyan vékonyra nyújtom, amilyenre csak tudom (kb. 2-3 mm) és akkora köröket formálok, amilyenek pont beleférnek a serpenyőbe. Vékonyan kiolajozott serpenyőben alacsony lángon megsütöm mindkét oldalát a lapoknak. Ebből az adagból megközelítőleg (serpenyő mérete, tészta vastagság, és liszt minőség függvényében) 6-7 lap lesz. Érdemes frissen készíteni, a hűtőben a nyers tészta simán elálldogál és ha szükség van rá aránylag kis konyhai felfordulással gyorsan el lehet készíteni. A már kész de nem felhasznált lapokat tányéron folpackkal lezárva tárolom, így nem száradnak ki.




Tavaszi retek saláta


1 Sör v jégcsap retek retek
5 cm-es kígyó uborka darab
1 kisebb répa
1/4 jégsaláta
15 spenót levél
15 retek levél
1 paradicsom
1 marék új hagyma zöld része karikázva

Öntet

1 nagy ek. padlizsán krém
1 citrom leve
2 ek. extra szűz olíva olaj

A retket megpucolom, a répát, a paradicsomot és az uborkát megmosom s zöldség mosó szivacsommal. A spenót leveleket és retek leveleket is megmosdatom, ezzel a fürdetős rész le is zárult. Krumpli pucoló segítségével vékony metéltekre vágom a retket a répát és az uborkát. A leveleket csíkokra vágom kivéve a jégsalátát, mert azt összetépkedem és hozzá keverem a széles metélt alakú zöldségeket. A paradicsomot apró kockákra vágom, és hozzákeverem a salátához és rászórom az újhagyma karikákat.
Az öntetet egy külön kis edényben összekeverem a saláta mellé teszem-mert engem a világból ki lehet kergetni ha a salátára ráteszik az öntetet. Ebbe a témába most nem mennék bele jobban, mert ez a saláta a tortillába került.

2 megjegyzés:

trinity írta...

Színtiszta tavasz ez a sali!

MGL írta...

A retek levél nagyon ott van ám...meg legalább a konyhában legyen tavasz:)