2009. március 16., hétfő

Rendeljünk kecskesajtot!

Őrségi Ínyes

Be kell vallanom, hogy eddigi életem úgy alakult, hogy még nem jutottam el az Őrségebe. Hallottam, hogy élménybeszámolókat, de úgy igazán semmi sem csábított oda eddig.
Közben a csábítás megtestesült az Őrségi Ínyes kecskesajtok tárgyában.
Ami megfogott még az ízek előtt az ezen a weblapon található.



A történet röviden: szeretné a kecske állományát fejleszteni egy gazda az Őrségben-ehhez nem ilyen olyan támogatást kér hanem ajánlatot tesz Nekünk vásárlóknak : vegyünk neki egy kecskét, amit ő kiválaszt majd a vételárat levásárolhatjuk nála és így a kecske tulajdonjoga átszáll a gazdára azaz Buzás Attilára. Annyira szimpatikusnak találtam ezt az ötletet, hogy elhatároztam, hogy rendelek tőle sajtot, aztán majd meglátom a továbbiakat.



Pár napot Hévízen töltöttem és így nem voltam messze Magyarszombatfától felhívtam Buzás Attilát, hogy fogad-e. Természetesen lehetetlen időpontban érkeztem meg, de mindenképp akartam látni az üzemét és megkóstolni a termékeit, mielőtt rendelek.
Tudom, hogy kicsit bizalmatlan, és finnyás vagyok de szeretem látni mennyire tiszta az a hely ahonnan élelmiszert veszek.(Igen szoktam trappistát venni pl.:Tolletól, és még sosem voltam a gyárban, hogy megnézzem hány egércsalád él az üzemben)
Szégyen ide-szégyen oda de be kell vallanom, sajnos az én sajtüzemem nem lenne ilyen tiszta, mint ez volt.

A következő termékeket vettem:


Veleméri diós-Kosher diós – Tehéntejből készült de annak ellenére nagyon fűszeres sajt. Olyannyira fűszeres, hogy a dió ellenére a sajt dominál. Valószínűleg már nem fogják készíteni, mert nem érkezett további megrendelés. Az én ízlésemnek egy kicsit sós volt, de én semmit nem sózok.

Brie: Helyi tehéntejből készül ez a sajt is. Gyönyörű penész ruha alatt lágy-krémes markáns ízű sajt rejtőzik.



Őrségi tehénlepény – Már a nevéből kiderült még számomra is, hogy tehén sajttal van dolgom. A 10-14 hónapos rúzspenészes érlelés és gondozás meghozza az eredményt: a fűszeres diós ízt.

Chevrette – Bor mellé vettem és nagyon bevált. Klasszikus francia recept alapján kékpenészes kecskesajt…nagyon finom volt.



Konfitált hús/malac/mangalica- Na ez a termék ami a csúcs ez tetszett a legjobban…konfitált hús és vágott zsírral. Tökéletes konyhai alapanyag, de magában is egy élmény.

MGL

2 megjegyzés:

erős ildikó írta...

De szépek, hívogatóak ezek a sajtok. Bár én a juhtejes termékeket szeretem jobban, biztosan bevállalnám az itteni kecskesajtokat is, a többi készítményről nem is beszélve!

MGL írta...

Emlékeim szerint van a bácsinak olyan is, csak akkor nem volt mikor ott jártam.

MGL