2007. szeptember 21., péntek

Cukor Édesítő útvesztő

Cukor Édesítő útvesztő

Ha valaki felveszi a kesztyűt a kilók ellen és átáll az egészség oldalára akkor meggyűlik a baja az édesítéssel. Cukorból mindent el tudunk készíteni hiszen ezt láttuk otthon semmilyen édesség elkészítése nem okoz problémát a tojás hab nem fog összeesni, és még karamellt is készíthetünk belőle.
Mikor eldöntjük hogy márpedig „fehér méreg stop”-ot bevezetjük az életünkbe, majd szép lassan a család életébe akkor szembesülünk nagyon sok technikai problémával, amiről senki sem beszél. Itt van rögtön a karamell probléma vagy a tojás fehérje kemény édes habbá verésének problémája. Ugyanis az édesítő szerek többségéből nem lesz se karamell se kemény ropogóssá sült habcsók. Igen ez egy konyha technológiai kihívás- kipróbálni minden édesítésre alkalmas mimnél természetesebb szert az életünkben
Ugye és akkor szembesülünk a problémával, hogy rákot okoz a szaharin vagy nem, hogy megbolondulunk az aszpartamtól vagy az összeesküvés elmélettől és így tovább… De amire senki sem hívja fel a figyelmünket az az, hogy az elterjedt minden boltban kapható édesítőszerek kalória tartalma és szénhidrát tartalma majdnem egyezik a cukoréval, erre jó példa a Canderel VS Cukor példa.

Mi is az a cukor a teljesség igénye nélkül?

A szilárd cukor felfedezését a 300-600 közötti időszakra teszik.
Ezidőtájt Indiában háromféle cukrot készítettek:vörös vagy nyerscukrot,kristályos cukrot vagy cukorlisztet és kemény cukorkristályokat.
Minden cukor 3 féle atom alkotja:szén, hidrogén,oxigén. A glukóz és a fruktóz egyszerű monoszaharidok, az asztali cukor diszaharid ami azt jelenti hogy egy fruktóz és egy glukóz molekula kémiai kötést létesít.
Ami megdöbbentő hogy gyakorlatilag a cukor tárolja az energiát az élethet. Ha édes ízt érzünk ez azt jelzi az agyunknak hogy fedezni fogjuk a kalória szükségletünket.
A cukrok nagy töbsége fajtájától függetlenül nagyon fontos konyhatechnológiailag mert nagyon sok esetben segíti a kívánt textúra elérését,sürítést, vagy konzerválást illetve nagyon sok lehetőséget ad maga az anyag különböző textúrák létrehozására.
A cukrok édességét az asztali cukor édességéből kiindúlva amit 100-nak vesznek viszonyítják az édességet.

Cukor édesség mutató szám
fruktóz 120
glukóz 70
asztali cukor 100
maltóz 45
laktóz 40
kukorica szirup(glukóz maltóz) 30-50

A legnagyobb probléma hogy a cukor tiszta energia és nem vesszük figyelembe azt, hogy mennyi lenne az optimális bevitel az életvitelünkhöz. Elveszünk a kis süti kis narancslé kis kóla, erdelyében és könnyen túlzásba eshetünk.






A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk amennyiben nem diétázunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré. A cukorrépa cukortartalma 18%, a finomított cukoré 95%. A szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására, ezért nem is képes maradéktalanul megemészteni, a fölös cukor megerjed. (Erjedés: oldott állapotban lévő nitrogénmentes szerves anyagok, többnyire szénhidrátok felbomlása élesztőgombák, hasadógombák által.) Sir Ch. Best, az inzulin egyik felfedezője hívta fel a figyelmet arra, a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol.

Hatásai

Azt hiszem hogy nem kellene a cukor rossz hatásairól írnom mert arról nagyon sokat lehetne íme néhány tény elrettentésképp. A cukor hatása rövid távú a szervezetre, ezáltal ingadozó vércukorszintet eredményez. Az alacsony vércukorszint csökkent teljesítőképességhez vezet mind fizikai, mind szellemi téren. A természetes szénhidrátok normalizálják és stabilizálják a vércukorszintet. A fehércukor csökkenti a várható életkort. Évszázadokig a cukorfogyasztás csak a gazdagok kiváltsága volt, mintegy százötven év alatt tömegcikké vált, mára bárki számára elérhető.
1. Az alkoholképződés
2. A szívinfarktus
3. Trombusképződés
4. A cukorbetegség
5. Az elhízás
6. Az emésztőrendszer megbetegedései
7. Köszvény és csontritkulás
8. Rák
9. Vitamin- és nyomelemhiány
10. A belső elválasztású mirigyrendszer zavarai
11. Fáradékonyság


Néhány természetes édesítési alternatíva


Mi is az a sztívia?





A Stevia Rebaudiana Bertoni a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, évelő, Paraguay-ban őshonos növény. A Stevia családba tartozó 154 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai, a Rebaudiana Bertoni az egyik.
A növényből kivont, édes ízért felelős steviol-glükozidok különösebb lebontás nélkül emésztődnek és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be, valamint bizonyos ásványi anyagtartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, rutin, magnézium, vas, stb.).
A világ különböző részein (Paraguay, Brazília, Mexikó, Japán, Kína, Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld) ételek és italok édesítésére használják. Főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és az ázsiai több évtizedes használat alatt egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.
Tudományos kutatásokból fény derült arra, hogy a sztívia szabályozza a vércukor-szintet a testben, ezáltal segíti a máj és lép működését is.
A tanulmányok tanúsága szerint a sztívia segít a magas vérnyomás csökkentésében.


Tapasztalat: Szerintem nagyon erős mellék íze van, én mindenben megérzem, de ott van Életem értelem (aki külön kérte hogy többször említsem meg, hiszen csak ő eszi meg amit főzök) aki nem érez semmilyen mellék ízt, bár nagyon szofisztikált az ízlése Kalória tartalma tulajdon képen nincs.


Agave nektár


Az agave nektár legnagyobb termelője Mexikó. Az agave íze a méznél sokkal édesebb és kevésbé viszkózus. Maga a növény a szivárvány színei közül nagyon sokban pompázhat. Leginkább kaktuszra hasonlítható. A húsát összetörik az előállítás alatt majd leszűrik és agave levet készítenek belőle, majd hidrolízálják és így egy a méznél folyósabb „nektárt” kapnak amit aztán üvegekbe töltenek némi stabilizátor társaságában.
Legelsősorban fruktózt (92%) és glükózt (8%) tartalmaz , de ez az arány változhat is az alapanyagul szolgáló gyümölcs minőségével arányosan változik. Az adagolása 1 rész cukornak a cukor mennyiségének a1/3 rész agave szirupot célszerű használni.
Teljesen természetes a probléma csak a gyümölcs cukor tartalma.




1 teáskanál agave nektárban:
60 kalória
0 zsír
16 g szénhidrát gyümölcs cukor formájában
0 fehérje


Tapasztalat: Nem próbáltam ki, a fruktóz és kalória tartalma miatt, de mellék íze nincs.


Just Like sugar




Just Like Sugar cukormentes cukor természetes alternatívát kínál és átmenetileg orvosolhatja a problémát.Cukor íze nagyszerű, tiszta, édes íz, mely pont olyan ízű, mint a cukor meggyőződésem, hogy innen a neve. Jelenlegi vélamény az, hogy nem tartalmaz semmilyen egészségre ártalmas összetevőt, mint néhány mesterséges édesítőszer. Kiváló természetes lehetőség cukorbetegségben szenvedő embereknek, és nagyon hasznos olyan szigorú diétás programok esetében is, ahol a cukor fogyasztása egyáltalán nem engedélyezett.
Miből van?
Cikóriagyökérből származó természetes élelmi rostból, illetve C-vitaminból készül, amely része kellene, hogy legyen minden ember alapvető táplálkozásának. Összetétele a következő: t kristályos maltodextrin-kivonat, cikóriagyökérből származó élelmi rost, C-vitamin, kalcium, valamint narancshéjból készült természetes aroma.
A jelenleg kapható más természetes édesítőkkel ellentétben, melyeknek van egy jellegzetes intenzív édes íze, és van némi behatárolhatatlan utóízük van.
Tápértékei egy grammra vonatkozóan a következők:
0 kalória,
0 cukor,
0 zsír,
0 koleszterin,
0 nátrium,
0 szénhidrát,
0 fehérje

Ugye milyen szép?-és remélhetőleg nem fogja senkisem kitalálni hogy ettől majd halálnak halálával fogunk hallni.

Tapasztalat: Meglehetősen jó. Utóíze nincs, főzéshez sütéshez kiváló. - a tojásfehérjérjét még nem édesítettem vele-no data.


Olyan édesítő amiben nincs kalória:

Ilyen sajnos kevés van, mindent jól el kell olvasni az édesítőszer dobozán ha úgy döntünk hogy a fehér méregtől eltekintünk- nehogy kalóriában ugyanúgy járjunk és még egészségtelen is legyen.

Cél: Találni egy édesítőt amit mindenhez használhatok, nincs vagy elhanyagolható szénhidrát tartalom, és annyire nagyon ne legyen káros az se baj ha karamellt nem tudok készíteni.


Gourmandlizard

Nincsenek megjegyzések: