2008. január 5., szombat

Új szerszemények





A Quality Trade-től szoktam beszerezni a halakat rákokat, onnan ismerem a céget. Nagyon kényelmes megoldás, mert leadom a rendelést másnap elhozom, és nem kell sorba állni, nem derül ki hogy mégsincs az amit szerettem volna az utolsó pillanatban stb.. A Tapas Juan bárban lehet átvenni a terményeket a Ráday utcában. A bárról megjelent egy kritika a Kispadon. Még személyesen nem ettem a Tapas Juanban, viszont a konyhai alapanyagaik egy részét én is használom, és azok tetszenek.
Mikor Karácsony előtt mentem a megrendelt halakért, akkor figyelmes lettem néhány új termékre, ízesített balzsam ecetekre, chili szószokra, továbbá díszítő olajokra, és pezsgőkre. Nagy pezsgő fun vagyok, de nagyon siettem ezért sajnos nem vettem. Viszont az balzsamecetekkel és a chili szósszal nagyon meg voltam elégedve. Utánna néztem a gyártónak és nagyon igényesnek tűnnek. Több díjat is nyertek a termékeikkel annak ellenére, hogy angolnak tűnik a cég (bár a chili szósz az tájföldi a flakonban). Ennél egzotikusabb gyártó eszembe sem jutott volna, vagy mégis...lehetne még pl.: svéd vagy finn.
Én az összessel meg voltam elégedve, és ha elfogynak akkor majd veszek. Praktikusak, finomak és szépek-ja és nem drágák.





Gourmandlizard

Békák békája

2008 január elsejétől…


2007. Legszebb brekije-lehet hogy a VKF-re érkezett?


Nekem egyetlenegy kérést kéne betartanom.
„……annyiszor kértelek már, hogy ne legyen itthon élelmiszer. Így sose fogok beleférni a ruháimba. Ha valamit készíteni szeretnél akkor menj el vedd meg hozzá ami kell, és add oda valakinek. Belekerülök egy spirálba és meg sem állok a 200 kilóig….”
Naponta kell ezt hallgatnom, és már csak azért is üdvös lenne betartani, mert nem kéne ezt hallgatnom. Pedig egészségesen, lightosan, liszt és cukor nélkül készítek mindent amit lehet amit meg nem lehet olyat nem is főzök. Kenyér ebben a lakásban sose volt, (leszámítva Karácsonykor a vendégek miatt, de azt édesapám készítette) persze sütöttem, de akkor azt elajándékoztam.
Megpróbálom betartani! Megteszem érte!-bár már kezdem átérezni azt amit a heroinisták éreznek, csak attól ahogy leírom ezeket a sorokat.
Amit biztos betartok: folytatom a cukor, liszt mentes, egészséges, finom, de diétás alapanyagok keresését. Megpróbálok azért néha pl. fruktózt használni akkor is ha nehezemre esik, és fizikai fájdalmat érzek. Táplálék kiegészítő szénhidrát mentes fehérje porból létre fogok hozni legalább 1 édességet.





Gourmandlizard

2008. január 3., csütörtök

Élelmezési érdekesség


Katonai orvoslás c. könyv borítója

Szenteste után olyan jól esik másnap reggel a kapott ajándékokat nézegetni, valahogy mindig eszembe juttatja gyerekkoromat, mikor a játékokat vizsgálgattam. Mostanság ezt az érzést leginkább a karácsonyra kapott könyvek átlapozgatása idézi fel bennem a legjobban.
Ez a könyv is a Fa alatt volt sok más könyv társaságában de ebben, azon kívül hogy sok kép van néhány gasztro-csemegére is találtam. A könyv címe: Katonai Orvoslás, az írója dr Katona József és a Medicina adta ki az albumot.
A könyv korabeli képeslapokon keresztül mutatja be a háborús orvoslást, még az én érdeklődésemet is felkeltve! Az alábbiakban idéznék néhány elgondolkodtató gasztro részből.
„..A hadtápélelmezés elvileg a hadműveletekkel kezdődik. Az egszerű hadtápélelmezési adag a következőből áll: 300g marhahús, 200g búzaliszt, 20 g disznózsír, 20 g só, 0,5 g bors, 36 cl bor, 12 g kávé, és 13 g cukor….”- elgondolkodtató nem? Sajnos a képet nem tudtam lefotózni.
Van olyan képeslap amit a háborús idők alatt küldtek, és receptek vannak rajta. Akkor is voltak fanatikusok, vagy rászorultak?!
Továbbá kézzel írt háborús receptfüzetek fotói, néhány recepttel.: „Német étel receptek. Levesek, húsok, főzelékek, főttészták, sülttészták” és „Német étel receptek. Sült tészták” Kézzel írt, és díszített füzetecskék ezek.
Ilyen receptekkel, mint „Almás zsemlye, Salzburgi galuska, Burgonyás töltött palacsinta, Vegyes halom, Koldus alma, Burgonya smarni, Burgonya fonatos”.
A könyv nagyon szép, sok-sok információval, és szép korabeli dokumentációval, de mondjuk én szeretek a múltról olvasni, elgondolkodni, és tanulni. Kevés, de velős szöveg, sok-sok kép, elgondolkodtató történetek…tetszik! Főleg mert akár hol kinyithatom, minden képhez tartozik egy rövid, de elgondolkodtató történet. Érdekes, és még sem csak egy album képekkel.
Tökéletes gondolat ébresztő egy fárasztó nap után.


Gourmandlizard

2008. január 1., kedd

Az utolsó szaloncukor a szezonban, de első 2008.-ban!


A valóban cukormentes szaloncukor



A szalon cukor amit ma bemutatok az volt az utolsó a fán és az utolsó a bon-bonjaim közül.
Villányi kirándulásunk alkalmával a panzióban a reggelinél vettem 1000 forintért 1,5 kiló felezett diót-amit pucoltnak árultak. Aznap el is döntöttem, hogy majd csinálok valami calisson féleséget (ez egy francia marcipán desszert leggyakoribb előfordulási helye :Provance).






50 dkg dió megpirítva, és finomra őrölve
2 citrom reszelt héjja
4 evőkanál rum
1 narancs reszelt héjja
1 narancs leve
1 citrom leve
5 ek. cukor és tartósítószer mentes házi barack lekvárom-ennek hiányában barack lekvár
Just Like Sugar ízlés szerint

Bevonáshoz 150g 80% kakaó tartalmú csokoládé.





A finomra őrölt diót felmelegítem a mikróban, és összegyúrom a többi hozzávalóval.
Kis golyókat formázok kicsit meglapítom őket, hogy legyen talpuk és papírral bélelt nagy tepsibe teszem megközelítőleg 5 mm távolságra egymástól.
15 dkg csokit összetörök, és összekeverek 5 evőkanál olajjal és 1 kiskanál vajjal, és a mikróba teszem olvasztó fokozaton és figyelem mikor olvad fel a csoki, közben többször megkeverem az egészet. Mikor kész akkor jól megkeverem, és ellenőrzöm, hogy annyira sűrű-e amennyire akarom- minél sűrűbb annál vastagabb a csoki bevonat. A csokit teáskanállal a diógolyókra öntöm - így a teteje szép lesz és fényes-hidegre teszem, és ha megkötött a csoki rajtuk akkor a talpukat egyenként csokiba mártom. Megvárom míg megköt ha van hibás akkor meleg késsel javítok a csoki bevonaton. A talpának nem kell feltétlenül csokisnak lennie és tökéletesnek, mert a gömbölyű fele az úgyis szép.
A csomagolás nehéz feladat volt, de aztán kitaláltam a fodrásznál a megoldást. Vettem szép piros áttört finom papírt és fodrászkellékesnél melírozáshoz használt fóliát arany színben. Aztán jó sokat csomagoltam, egyedül, hogy a szaloncukrok létezése titokban maradjon karácsonyig.



Gourmandlizard

Mango Mousse





Diétás mango Mousse




Karácsonykor tejszínnel készűlt, de az ünnepek után rám fér a diéta, és ezt ma az uszodában meg is jegyezte egy kedves Úriember, aki őszintén azt gondolta, hogy én majd ennek örülni fogok-mert túl sovány vagyok-nem örültem a megjegyzésnek, és rendes nőként abban a pillanatban rohantam a fürdőszobába tükör aztán mérleg kontrollra, és a mérleg szerint 1 kg sem a változás....ezek az ünnepek.
Mindenki nyugodtan eheti cukor sem kell hozzá mert a mangó elég érett 100g mangó 65 kcal 100g selyem tofu 62 kcal.
Pistám nem is vette észre, hogy tofuból van, és nem tejszínből- a különbözősége a két moussenak talán az állagában és kalória tartalmában van. Mindkettő könnyű és krémes. /A képek a tofu alapú mangó mousse-ról készültek./



Diétás cukor mentes Mangó Mousse

1 doboz silken tofu
2 nagy érett mangó
1 zselatin por
1 citrom reszelt héjja
2 ek citromlé
3 db menta levél a bátraknak-gyávák kihagyhatják


Az érett mangókat megmosom megpucolom, összevágom, pürésítem a menta levelekkel eggyütt. A zselatin feloldom és a gyümölcs püréhez keverem a citromlével eggyütt. A tofut habverővel krémmé keverem, majd hozzáadom a zselatinos mangót,a reszelt citrom héjjat és a hűtőbe teszem. 1-2 óra múlva már tálalható is.

Mangó Mousse

3 dl hideg tejszín
2 nagy érett mangó
1 citrom reszelt héjja
1 zselatin por

A mangókat ugyanúgy megmosom, megpucolom, pürésítem és hazzáadom a reszelt citrom héjjat. A tejszínből 4 evőkanálnyit kis edénybe teszek, és ugyanennyi vizet öntök hozzá majd ebben jól feloldom a zselatint.
A maradék tejszínt habverővel felverem, és mikor majdnem jó hozzáteszem a zselatinos tejszínt és ezzel is keverem egy kicsit, majd egy fakanál segítségével nagy mozdulatokkal hozzákeverem a mangó pürét, és hűtőbe teszem egy éjszakára. Fagyis kanállal nagyon jól adagolható állagú lesz, csokoládé öntettel tálalom.


Gourmandlizard

2007. december 31., hétfő

Karácsonyi Gyorsan Mindent Szeretetben- Idegösszeroppanás elleni elixír

Karácsonyi Gyorsan Mindent Szeretetben és Idegösszeroppanás elleni elixír





Nagyon sok félét készítettem karácsonyra, amiket már régóta terveztem, csak az új házi szabályok miatt nem tehettem- a szabály nagyon egyszerű nem lehet itthon ennivaló.
Miután Karácsonykor hozzánk jöttek, ezért főzhettem, és ennivaló is lehetett itthon- ezért gyorsan készítettem: 5 féle trüffel golyót, mangó mousset, szaloncukrot, tatár beafsteaket, libamáj terrinet, és sajtkosaras salátát marinált kecske sajttal. A sok étel és csokoládé rejtegetés miatt nem volt időm semmiről írni, pedig már majdnem minden technikai feltételem adott ahhoz, hogy írhassak. Arról nem is beszélve, hogy azért a tömeges karácsonyi vendég vándorlás, és vendég várás nem egészen háziasszony barát elfoglaltságok egyike.
A libamáj terrine volt az egyetlen amiből maradt és le tudtam fényképezni.




Karácsonyi Birs-Libamáj terrine



Figyelmeztetés:
1. A libamáj sajt nagyon finom- ez a verzió, kifejezetten azért készült, hogy a családi karácsonyi kenyérkét betakargassa – véletlenül sem kis kanállal tálból fogyasztásra lett kitalálva.
2. Elképesztően munka, idő és türelem igényes elfoglaltság. Olyannyira, hogy nem tervezek ilyet készíteni a jövőben.



Birs-Libamáj terrine


1 nagy libamáj
édes pezsgő
tej

bors
szerecsendió virág-2
szerecsendió


A libamájat megmosom, félbe vágom, mindkét darabot beteszem a mélyhűtőbe, hogy megkeményedjen. Könnyebben lehet dolgozni a májjal, ha kemény, a célnak megfelel a terasz is, ha hideg van.
Fél óra múlva előveszem az egyiket és szépen minden hártyát és eret eltávolítok. Igen van rajta hártya, csak jól meg kell vizsgálni.
Mikor megvan akkor ezt a műveletet megismétlem a máj másik felével is. A libamájból a folyamat végére pici darabkák lesznek kb. 1-2 cm-től 2-3cm –ig.
Nem túl szép látvány-virág lelkű hím egyedeket, és kistestvéreket ki kell küldeni a konyhából, mert sokkolhatja őket a látvány, és egy életre szóló lelki károsodást szenvedhetnek. Pistámra is nagy hatással volt a máj boncolás- ki is jelentette, hogy ő ilyet nem eszik, sőt húst se- nála 1 hét volt a sokk feldolgozása.
A máj darabkákat nagy tálba teszem, és ráöntöm a pezsgőt és a tejet, sózom borsozom, reszelek bele szerecsendiót és bele teszek 2 db szerecsendió virágot. Lezárom, és hidegre teszem 1-2 napra. A terasz erre a célra pont megfelelt idén télen.
A sütőt 110 C fokra melegítem úgy, hogy benne van egy nagy tepsi. Közben felteszek egy fazékba vizet forrni. Leszűröm a libamájról a pezsgős tejet, és kiveszem a szerecsendió virágot. Olyan sütő tálba, vagy jénaiba teszem, amilyen formájú és vastagságú terrinet szeretnénk- úgy számolhatunk, hogy ahhoz képest, ahogy hidegen megtölti a libamáj a tálat kb. a fele, de inkább kevesebb lesz a máj rész, a zsír leszedése után. (a máj és a zsírszövet közti különbség elhanyagolható kalória és egészség szempontjából is)
Mikor elég meleg a sütő akkor előveszem a nagy 110 fokos tepsit, beleteszem a májat a nehezen megtalált formában, és a tepsibe öntöm a forrásban lévő vizet a forma háromnegyedéig. 30 percet hagyom a sütőben. Ezalatt kartonból kivágok egy formát és bevonom alufóliával ami illeszkedik a formára és keresek valamit súlyt, ami nem sok és nem kevés,ami most vízigesztenye konzerv volt.
Kiveszem a sütőből, de vigyázok, hogy a gőz ne csapjon meg, és ne forrázzam le magam a vízzel. Leszedem a zsírt a májról, és a zsírt félre teszem, majd a karton lapot a formába teszem, rá teszem a súlyt, letakarom, és megy a hidegbe (a teraszra). Tizenkét óra múlva jól megijedek, mert a kartonlap eltávolítása után nem túl szép a terrinke.
A libamáj sajt azon kevés dolgok közé tartozik, aminek a zsír kifejezetten jót tesz, sőt szebb lesz tőle.- szépen egyenletesen vékony zsír réteget teszünk a májra és „ráfagyasztjuk”.
Tálalás előtt 20 perccel szobahőmérsékletre hozzuk, és akkor kenhető és formázható lesz.
Feltételezzük, hogy készítettünk sok birsalma sajtot, úgy el tudtuk rejteni, hogy senki sem ette meg Karácsonyig, még az sem aki tudta, hogy hova lett elrejtve. Ha minden feltétel teljesül akkor 1:1 arányban formára vágjuk a libamájat és a birsalma sajtot. Gyertyát gyújtunk, és szépen kedvünk, és jó ízlésünk szerint tálaljuk mialatt egy jó üveg száraz vörös bort (jelen esetben ez most a kedvencem: Kopár) kinyittatunk azzal akir szeretünk megtöltetjük a poharunkat, és élvezzük kitartó munkánk eredményét frissensűlt kenyérrel.






Gourmandlizard

2007. december 28., péntek

Tabáni Terasz






„Legyen Horváth kertben Budán!Szombat este fél nyolc után..."-de lennék

Olyan érzésem van, hogy a Tabáni Terasz tulajdonosai fel akarják ébreszteni azt a budai polgári és kulturális légkört, amely hajdan a Tabán városrészt át járta és ami az 1930-as években abba maradt a világégések miatt, aztán a mai napig tart.
Kívánom nekik, hogy sikerüljön a Tabánt a budapesti „ Montmartre"-á tenni megint. A Rácz, és a Rudas Fürdőt felújították, a Casino gyönyörű, talán a Várkertből is lesz valami lassacskán, és a levegőt szűrik nekünk a fák, és a budai vár és a Gellért hegy közül még a legválogatósabbak is megtalálhatják a nekik tetsző kilátást. Még a régi pincék aranykorára a Mayerffy pince emlékeztethetne minket, de a polgár társaink inkább szemetet tárolnak egyes részeiben. Ebből az idillből ha a fiatalság pörgésre vágyik, akkor 10 perc gyalog a belváros.





A legutóbbi aranykora a városrésznek XIX.-XX. század fordulóján volt, mikor is kerthelységek, szórakozóhelyek, éttermek várták a budapesti polgárokat. Nem nehéz elképzelnem, ahogy a szabadban a citrus és hárs fák alatt kora nyári délután virág és sütemény illat keveredésében a szépen felöltözött hölgyek, udvarias elegáns urakkal sétálnak, teáznak a tabáni fák alatt, nyugalomban,majd beülnek megpihenni egy kávéra.
Mikor a városrész bontásra került akkor olyan művészek emeltek szót a bontás ellen mint : Szerb Antal, Tersánszky Józsi Jenő, Zórád Ernő.
Ma mért nincs Budapestnek egy olyan helye ahol zöldben, mégis a belvárostól 10 percre lehet vacsorázni, felolvasó estre menni vagy borkóstolásra?!Van, de nem fedeztük fel újra -ez a helyzet. Mennyivel jobb lenne egy felolvasóestet egy belső udvaron, vagy a szabadban hallgatni nem pedig pincékben és füstös kávézókban.





Az étterem címe I. kerület Apród utca 10.-de talán úgy mindenki jobban tudja ha úgy mondom, hogy az Aranyszarvassal szemben. Kicsit hálátlannak érzem magam, mert már rég kellett volna írnom erről az étteremről, ahova tulajdonképpen a legtöbbet járunk Pistámmal de hálátlan lustaság vagyok.
Voltam már télen, és voltam már nyáron és maga a hely mindkét évszakban tetszett. Az épület műemlék amiben kialakításra került az étterem, és van abban valami, hogy más 250 éves falak között ülni.
Nagyon hangulatosan lett az enteriőr kialakítva, a lehetőségeket kihasználva, szolidan, és elegánsan, de épp annyira, hogy mindenki jól érezhesse magát bármilyen alkalomhoz megfelelő lehet. Mint nő kicsi szexi fekete ruhához tudnám hasonlítani, ami minden alaklomra bevethető, nem sok, és nem kevés, viszont mindenki megőrül tőle. Ami nem tetszik az a toalett, de akárhányszor voltam a tisztasága kifogástalan volt.





A lényeg a harmónia-mert a hely úgy ahogy van a menü összeállításától a borokig összhangban van, és még a zene is kiváló.
Még friss az új étlap, de jól sikerült. Meg kell hogy jegyezzem én nem eszem édességet, (maximum cukor mentes fehérje szeletet, de ez titok) és tészta félét sehol, mert szénhidrát van benne, ami meg hizlal, és nem akarok hízni (de ez is titok).
Semmi gond nem volt ezzel a szokásommal, egészen az előző előtti sajttortáig-ott kezdődött az egész, és ott is folytatódott mert a sok-sok kérésre visszarakták az étlapra, és most valami….nagyon finom lett, de ezzel sajnos nincs befejezve a történet. Kitaláltak egy mangós fehér csokis mousse-t aminek eddig sose tudtam ellenállni, meg tejben sült kalácsot, amire a barack lekvár rá van karamellizálódva, és ugye a csokoládé torta. Természetesen a kedvenceimre már kidolgoztam egy kalória szegény cukor mentes változatot amit ehetek akármikor. Desszertben nagyon-nagyon erősek lettek. A favorit salátánk jelenleg a Bélszínsaláta (Cheddar sajttal, tortilla kosárban)-Pistám ezért képes másfél órát dugóban állni anélkül, hogy egy rossz szót mondana a forgalomra. Egész érdekes, mert a tortilla olajban van kisütve és abban kelleti magát a saláta a bélszíncsíkokkal. A Calvados mártásos királyrák fantasztikus volt ,de a mézes mustárban sült pulykanyárs is csodásan sikerült. Köretet nem szoktam enni, nem is ettem, de nagyon ínycsiklandóak…túlságosan is. A sajttál is kiváló-mennyiségileg is és minőségileg is."Az Egy sajt mindfelett":a tokajis kéksajt-sokszor gondolok erre a sajtra…talán túl sokszor is,- ahogy a száraz vörös borral keveredve új ízt teremt a számban. Olyan bársonyos élmény, ami sekélyes kis életemet bearanyozza, akárhányszor ott vagyok. A ház pezsgője és bora is nagyon ízlett.
Az ételek mennyisége szerintem megfelelő, bátran be lehet menni ebédelni, mert jól fog lakni mindenki.
A kiszolgálásra sem tudok igazán rosszat mondani, mert mindig kedvesek és segítőkészek voltak, nem éreztem egy bor ajánláskor sem, hogy le akarnának húzni minket, ha variáltam a körettel, akkor pofavágás nélkül, természetességgel segítettek és kihozták, és lehetséges apósom szerint én igazán variálós finnyás kislány vagyok, még hasonlított is valami félkegyelműhöz, de ebbe most nem mennék bele. A kiszolgálás és a türelem mégis rózsát terem-ez a rózsa a Tabáni terasz pincérnőijé és pincéreié, és persze nem utolsó sorban az üzlet vezetőjé.





A legjobb hely ha beszélgetni szeretnék a barátaimmal, ismerősökkel, mindennapokra, de ünnepekre is.
Kellemetlenül kezdem érezni magam, hogy ennyi jót írtam, de nem minden étteremből így kéne kijönnie az embernek és nem csak elsőre, de sokadszorra is?!Biztos van itt is megtörténik, hogy valami nem olyan, nem úgy sikerül, vagy rossz napja van a pincérnőnek, de ha valahova elmegyünk enni, akkor vagy ide vagy a Green Dor-ba indulunk el, mert ezeken a helyeken kedvesek, aranyosak, jó étel jó áron általában mindig van. Gratulálok így tovább.
Legközelebb majd a Green Dorról szeretnék írni.


Gourmandlizard