2008. március 30., vasárnap

Férfiak

Új nemzedék-Férfiak




Leszaladtam a boltba borért de nem tudtam mit is akarok inni. Teljesen természetesen felkeltette az érdeklődésemet néhány palack, amire Új generáció volt írva.
Nagyon bizalom gerjesztő, energikus szemű nagyon jóképű férfiemberek portréjával voltak felmatricázva. Mit csinál ilyenkor egy egészséges nőlény….
1. Örül hogy végre kiszolgálják a nők ízlését is-és végre szexi férfiakkal akarnak nekünk valamit eladni Martinin kívűl.
2. Észleli hogy több „fajta” férfi mosolyog megnyerően a polcról.
3. Még jobban örül a nőlény-hogy még választhat is, sőt…egymás után kipróbálhatja az összeset.
4. Vesz magának ilyen fajta megnyerő férfit meg olyanfajtát….
5. Hazamegy és megosztja a nagyon jó élményeit az otthoniakkal és barátnőivel.
6. Kicsit behűti mert higgadtan jobb…és előkészíti a sajtokat mert az meg szoba hőmérsékleten jó
7. Kinyitja a bort és nagyon elégedett, türelmetlen, izgatott.
8. Megkóstolja a bort és csalódik- megkóstolja megint mert nem akarja elhinni amit érez de aztán keres egy olyan bort, amin nincsen semmilyen hímnemű egyed-behűt-kinyit-sajt elővesz stb..
9. Soha többet nem vesz olyan bort, amin megnyerő fiatalemberek mosolyognak, mert eszébe jut hogy mekkora csalódásokat okoztak neki ezek a férfiak, amiért még fizetett is.
10. Felhívja az összes barátnőjét, hogy nehogy ugyanebbe a hibába essen, és megállapítja hogy mégis a férfiaknak áll ez a világ.

Gourmandlizard

EGY DUNÁNTÚLI MANDULAFÁRÓL

EGY DUNÁNTÚLI MANDULAFÁRÓL


Herkules ilyet a Hesperidák kertjébe' se látott,
Hősi Ulysses sem Alkinoos szigetén.
Még boldog szigetek bő rétjein is csoda lenne,
Nemhogy a pannon-föld északi hűs rögein.
S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben,
Ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd!
Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon,
Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?

Janus Pannonius



Ez a történet is borral kezdőik-ugyanis bécsi kirándulásom alkalmával találtam egy olyan spanyol bort, ami….hm olyan mandulás ízt hagyott a számban. Annyira megízlett, hogy vettem is egy karton bort (már csak 3 van-ma vasárnap van és én csak 1 pohárral tudtam inni eddig). Miután hazaértem találtam itthon : ipari mennyiségű blansírozott mandulát, mandulát, sós-pörkölt mandulát, mandula olajat étkezésit és testápolási verziót, 3 féle mandula aromát, keserű mandulát, mandula parfümöt, Amarettót, mandulás bőrradírt.
Kis rózsaszín illatos virága a téli depresszióm végét jelzi, és határtalan nyári jókedvem kezdetét.
Szeretem az olaját, a párlatát, az illatát, a virágát, a száraz ágacskáit a fájának ahogy beleakad a hajamba, továbbá darálva, héjjal és héj nélkül, marcipánnak, parfümnek….mindenhogyan.
Minden jel arra mutat, hogy valamiféle mandula mániát szedhettem össze valahol.



Maga a szó, latin-olasz eredetű (mandorla).
Az első mandulafa a magyar irodalomban, ill. írásos nyoma annak, hogy volt mandula régebben is az Janus Pannonius művében található (ha valaki tud Janus Pannonius előtti mandula fáról kérem homályosítson fel). Magyarországon a mandulatermesztés a XIX. század végén kezdődött, amikor a filoxéravész miatt kipusztult szőlők helyére a import barack és mandula fákat telepítettek. Annyira közkedvelt lett, hogy 1930-as években már magyar nemesített mandula fákat telepítettek.
Magyarországon, és Európában a vastaghéjú fajta az elterjedt, de Kaliforniában a vékony héjú fajta az elterjedt.
A mandula fehérjét, többszörösen telített zsírsavakat (olajsavakat), olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat és vitaminokat (előbbiekre példa:kálium, kalcium, magnézium, vas és P-vitamint)
tartalmaz. A keserű magvú változatok glikozidja az amigdalin, ami mérgezést okozhat, de ugyan ez az anyag található a barack és szilva magokban (többek között ezért kell kimagozni a cefrébe kerülő barackot és szilvát-ha esetleg valaki pálinka főzésre adná a fejét, nehogy elfelejtse)
Megelőzhető a koleszterin képződés és lerakodás az erekben, mert a test elegendő esszenciális zsírhoz jut a mandulából de ajánlatos olyanoknak, akiknek problémájuk van a májukkal, és a hasnyálmirigyükkel. E-vitamin tartalma megakadályozza a véredényekben a lerakodást
illetve az E-vitaminnak köszönhetően megszabadítja a testet, az szabad gyököktől is.
Természetesen nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, de mindenképp érdemes beépíteni az étrendünkbe.

Gourmandlizard

Creme Eper

Creme-Eper



Megrágalmaztak, hogy már nem is szeretem az epret, mert már 3 napja nem ettem meg, pedig csak nekem lett véve. Tüntetőlegesen, meg azért mert volt itthon selyem tofu szépen csináltam belőle tavaszi vasárnap délutáni eperkrémet.





Hozzávalók

35 dkg eper
34 dkg selyem tofu (1doboz)
1 zselatin fix
édesítőszer (Just like Sugar)
2 kocka 70%-os csoki
1 ek. dió olaj

Kiválogatom a legszebb epreket és dekor-epreket készítek belőle egy kés segítségével.
A leturmixolt epret, a tofut, a zselatin fixet és az édesítőt habverővel simára keverem, és kis tálkákba osztom, a tetejére ráteszem a dekor-epreket.
A csokit összetöröm ráöntöm az olajat, beteszem a mikróba, és megolvasztom 90 W-on, és minden kis tálkának a közepére ízlésesen rácsepegtetem, és az eredmény a hűtőbe teszem tálalásig de minimum 1 órára.



Gourmandlizard

Kultúra a cukrászdából

Kultúra a cukrászdából





Pénteken Bécsbe mentünk hogy szombaton közösen megtekintsük a Tutanhamon kiállítást, és egy anatómiai kiállítást, amire sajnos már nem jutott idő, mert ebédelni kellett és valami szuper-hiper-szónikus integrált számítógép kütyüt kellett volna venni, de ehelyett vettünk bort, meg kávét, meg parfümöt, meg keserű mandula aromát, meg ostyát és csokit. Ilyen szomorú a hím gyíkok sorsa….




Arra jutott idő ebéd után gyorsan még elszaladjak a Tichybe hogy bemutathassam, hogy fagyizni milyen nagyon jó. Nagyon ajánlom, mert látványos és finom fagylaltok vannak: szilvás gombóc, mákos gombóc stb. Ide mindig elmegyek. Diabetikus kehely is van-de itt azért el lehet tekinteni a fogyókúrától.

2008. március 24., hétfő

Tej tejszín helyettesítő termékek projekt

Tej tejszín helyettesítő termékek projekt




A projekt neve az volt hogy keresek valami olyat ami a tejszínt helyettesítheti, nem volt könnyű, ezek a termékek jöttek be a legjobban
Úgy döntöttem hogy fel fogom tenni képpel azokat az alapanyagokat, amikkel meg vagyok elégedve, jól használhatók.
A teljesség igénye nélkül néhány gondolat.:
Egyre többen vannak akiknek laktóz intoleranciájuk van, általában nekik kerülni kell a tejtermékeket mert puffadságot, gyomor fájást, kiütést, okozhat. A gasztroenterológusom szerint a felnőtt lakosság nagy százalékának van laktóz intoleranciája, ami teljesen természetes jelenség, mert a tejcukor lebontását segítő anyagok termelése életkorunk előrehaladtával leállnak, leállhatnak.
Nagyon fontos az, hogy a tejcukor is glükóz, tehát nem elhanyagolható, ha szénhidrát tartalom tekintetében sem.
Személy szerint tisztán a tejcukor az, amiért próbálom magam távol tartani a tejtermékektől.
Az úgynevezett teljes tejből készült tejtermékek fogyasztása szerencsésebb választás ilyen például néhány francia kecskesajt. Tejtermék akkor teljes tejből készült jó sajt, jó borral-ennyire redukálódott a tej-tejtermék fogyasztásom.

Termékek:




MORI-NU-Silken Tofu
55kcal-5g protein-3g szénhidrát-3g zsír-koleszterin mentes

Felhasználása: szószok, smoothies, turmixok, krémek, fagylalt, majonéz

Mangó, csokoládé mousse-t és sajttortát készítettem belőle, és meg voltam elégedve az eredménnyel.





HAFER CUISINE-zab tejszín
150kcal-1 g protein-6 g szénhidrát amiből 4g cukor-13g zsír-koleszterin mentes

Egyszer szerettem volna felverni tejszínhabbá, de sajnos nem sikerült, de lehet hogy én rontottam el valamit. Az íze jó. Sütibe és krém desszertekhez viszont kitűnő.




SOYATOO!-Soya topping cream
155kcal-1,6 g protein-12,3 g szénhidrát-11g zsír-koleszterin mentes
Nagyon jól felverhető 2 perc alatt. A szénhidrát tartalmát sokallom, viszont finom, és jól kezelhető.




THE BRIDGE-Bio rice drink alla mandorla
50kcal-0,20g protein-8,91g szénhidrát-1,56g zsír-koleszterin mentes
Zselékhez szoktam használni, sütéshez és krémekhez. Szeretem, inni sosem ittam meg mert hasonlít a tejhez.



SOYATOO!-Soya cooking cream
155kcal-1,1g protein-1,9g szénhidrát-10,9g zsír-koleszterin mentes
Tésztaszószt készítettem belőle már, és senkisem vette észre, hogy nem tejszínből volt. Levesekhez, salátaöntethez, süteményekhez nagyon jól használható.



HULALA-Habtejszín-növényi és cukormentes
216 kcal-0,65g protein-1,8g szénhidrát-23g zsír-koleszterin mentes

Úgy működik, mint a többi „nyomós” tejszínhab-és pont olyan is, csak jobb

Gourmandlizard

Amaretti á lá Gourmandlizard

Amaretti á lá Gourmandlizard



Maradt 6 tojásfehérjém és úgy döntöttem, hogy miután úgy hiányolom az amarettit a kávém mellől, akkor talán készíteni kéne valami ahhoz hasonlatos, de cukormentes, viszont fehérje dús süteményt. Alkohol cukor persze van benne, de az ízért cserébe megéri.
Nekem nagyon ízlett, hogy száraz, aromás. Nagyon jól kiegészíti a kávét.



Hozzávalók:

6 tojás fehérje
20 dkg mandula darálva
5 szem keserű mandula darálva
1 tk vanília aroma
7 evőkanál Amaretto
Just like sugar az édesítéshez

A 6 tojásfehérjéből kemény habot verek. A darált mandulához hozzákeverem az édesítőt, az amarettót, a vanília aromát és a keserű mandulát. Az utóbbi masszát hozzákeverem a tojás fehérjéhez és formákba öntöm. 120 fokon légkeverős üzemmódban szárítom ameddig meg nem lesz „törékenyen” száraz. Kihűtöm, kis dobozkába rejtem majd biztonságos helyre teszem. Kávé mellé teszem, vagy cukor-tartósítószer mentes bio barack lekvárt fogyasztok hozzá. Egész őszintén pont félórán át tartott ki a sütemény. Egyedül ettem meg majdnem az egészet- annyira ízlett. Mire a vendégek észbe kaptak már csak az utolsó volt, amit lefényképeztem. Ilyen egy anorexiás gyík ugye?



Gourmandlizard

Creme Brullé

Creme Brullé




Még mielőtt nekem ugrana valaki tisztában vagyok azzal hogyan írandó helyesen, de sajnos nincs ilyen karakterem.
Tapasztalatom az, hogy egy karamellizálló pisztolylyal felfegyverkezve fogok legközelebb nekiugrani.
A meleg tejszín és a tojássárgája összekeverése tökéletesen sikerült. A titka az, hogy lassan kell hozzáadni a tejszínt a tojáshoz folyamatos keverés mellett. Majd lassan keverés mellett finom könnyű krémmé lehet főzni.

Hozzávalók

0,5l tejszín
6 tojás sárgája
Ízlés szerint édesítő (just like sugar)
1 vanília rúd
Pici reszelt citrom héj de csak titokban
Barna vagy nádcukor a tetejére




A tejszínt kikapart vaníliával és édesítővel összefőzőm hozzáadom a reszelt citrom héjat-jobb ha nem forr fel, csak forráspont körül van. A tojás sárgákat édesítővel fehéredésig keverem. Nagyon lassan habverővel a kezemben folyamatos keverés közben összekeverem a tejszínt a tojás sárgájával. Esetleges csomósodást egy teaszűrő segítségével kiküszöbölhetünk.
Sűrű de könnyű krémmé főzzük (kb. 5 perc), és szuflé formába igazságosan elosztjuk. Forrásban lévő vizet öntök egy tepsibe úgy, hogy a szuflé tálkáknak feléig érjen a víz és beteszem 15 percre a 150 fokra előmelegített sütőbe. Tálkája válogatja, hogy mennyi idő kell neki, szín, méret, vastagság függvénye. Mikor fél szilárd állapotban vannak akkor szórok rájuk barna cukrot és rágrillezem pár perc alatt. Ha kihültek mennek a hűtőbe, és friss savanyú gyümölcs társaságában tálaljuk.


Gourmandlizard

Pácolt mozzarella golyók

Pácolt mozzarella golyók





Tapasként kitünő, salátára bármikor rátehető, de gasztro-ajándéknak sem rossz. A legjobb éjszakánként a hűtőből illegalitásban. Mikor megveszem akkor bepácolom, üvegbe teszem, és a hűtőbe. Abból a szempontból sem rossz, hogy a zacskó kinyitásakor jelentkező kis cseppektől is megszabadulok mivel én csinálom.
Két ízben szoktam készíteni chilis-fokhagymás, illetve zöldfűszeres.

Hozzávalók:

2x 25 dkg mozzarella golyó
2 (mindenki számára) szagmentesen zárható üveg

Csípős páclé

2 evőkanál chili szósz
1 gerezd fokhagyma

Zöldfűszeres páclé

1 csokor petrezselyem
1 csokor zeller
1 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
1 csokor oregánó
1 csokor metélő hagyma
1 kk. fehér bors

A zacskók tartalmát az üvegekbe öntöm. Az csípősbe 1 gerezd fokhagymát teszek egészbe és chili szószt 2 evőkanállal, lezárom majd jól összerázom és beteszem a hűtőbe.
A zöldfűszeres macerás mert jól meg kell mosni a fűszernövényeket aztán finomra kell vágni.
A finomra vágott fűszernövényeket beleteszem az üvegbe a borssal és a fokhagymával, összerázom és beteszem a testvére mellé.

Gourmandlizard

Töltött török paradicsom

Töltött török paradicsom



Úgy indult a dolog, hogy a jelenlegi családom növényevő élet formát folytat az egyetlen elképesztően félelmetes vérengző ragadozó én vagyok, bár ez első rám nézéskor nem szokott látszani. Nem régiben tettem szert egy „mostoha-növendék-nő-lényre” akinek a nagy szerelme a padlizsán és miután a szombati Csarnok-túrán kaptunk szép padlizsánt így semmi akadályát nem láttam annak hogy jól megtöltsem ezzel-azzal.



Hozzávalók

4 nagy padlizsán

Töltelék:

10 dkg laska gomba
10 dkg csiperke
3 szál új hagyma
25 dkg koktél paradicsom
1 marék reszelt sárga répa
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 csokor zeller
3-4 dkg rizotto rízs
1 csipet só
1 csipet fekete bors
1 ek.méz
1 tk. chili por
1 tk. mustár
15 dk reszelt sajt

Minden zöldséget jó alaposan megmosok, és lecsöpögtetek. A padlizsánokat félbe vágom, és rendelkezésre álló céleszközzel kiszedem a belsejét. Amennyiben ezt karlábé vágóval ízlésesen tesszük akkor a padlizsán hús toppingként avanzsálhat egy salátán.
A kivájt padlizsánokat egy sütő tálba teszem, és kis citromlével meglocsolom ameddig várakoznak.
A gombákat és a hagymát apróra vágom beleteszem a serpenyőbe, sózom borsozom így levet ereszt. A koktélparadicsomokat felezve hozzáadom a fokhagymával (egyben) és a rizzsel. Mikor puha a rizs akkor kész van és ekkor beleteszem a fűszereket, és a finomra vágott friss petrezselymet és zeller levelet. Beletöltöm a padlizsánba, megszóróm sajttal és 200 fokon 20 perc alatt készre sütöm.

Gourmandlizard

2008. március 20., csütörtök

Ma még jövő, holnapra múlt,

Ma még jövő, holnapra múlt,
A tarka lepke porba hullt.

Im Memoriam Figula Mihály






"Alszik. Üldözte őt a sors ezernyi bajjal,
És mégis élt, amíg mellette volt egy angyal.
Meghalt. Oly egyszerű a magyarázata:
Mikor a nap lemegy, beáll az éjszaka."

Victor Hugo

2008. március 15., szombat

Angyal vagy Démon

Angyal vagy Démon





Szeretem mert olyan szép és elegáns és csábító.
Télen vörösbort szeretek inni, nyáron pezsgőt.
Nagyon szép mutatós desszert „pipi-meetingekre” tökéletes. Ott van a bűnözés benne, de tulajdonképpen csak egy pohár pezsgő. Bűnöztem is, meg nem is, de az illúzió marad!


Pezsgő zselé gránátalmával


1 üveg száraz pezsgő
6 lap zselatin
1 gránátalma belseje

Kinyitom a pezsgőt, és megkóstolom. Amennyiben jó az íze, akkor 1 dl ráöntök a 6 lap zselatinra. A poharakba szépen elosztom a gránátalma belsejét. A pezsgőt gyorsan összekeverem a zselatinos pezsgővel, ráöntöm a gránátalmára, és beteszem a hűtőbe, ameddig meg nem dermed.

Gourmandlizard

Trapista Tapas

Trapista Tapas



Trapista-ropogós

Karácsonykor a salátát sajtkosárba tettem, de nem gondoltam, hogy ekkora karrier áll előtte.
A kosarak már azelőtt elfogytak mielőtt salátát bele tehettem volna, de ez csak a kezdet volt.
Onnantól kezdve állandóan reszelt sajtot kellett sütnöm, minden este, és ez azóta tart. Minden vendég imádja, könnyű elkészíteni, és reszelt sajton kívül semmi sem kell hozzá. Mikor nagyon cizellálni szeretném akkor chilit vagy oregánót, vagy köményt szórok rá.
Boros beszélgetős estéken nálunk mindig ez készül, és már a szemtelenebb vendégek külön személyes ízesítéssel kérik.
Minden reszelt sajtból elkészíthető, de a legjobb ha Tolle reszelt sajtból készítem.






Hozzávalók:

Értelmes beszélgető partnerek, jó hangulat, jó bor.

Továbbá

Tolle reszelt sajt (sok)
Nagyméretű (teflon) serpenyő
Fűszererk:most chili


Közepes erősségűre kapcsolom a főzőlapot, ráteszem a serpenyőt, beleszórom a sajtot arra rászórom a chilit. Mikor megpirult, akkor elég szilárd ahhoz, hogy meg lehessen fordítani, és pirulásig sütöm a másik felét is.

Gourmandlizard

Szilvás derelye mákkal - működik a „light cukor”

Szilvás derelye mákkal - működik a „light cukor” (Silver Spoon)





Hámán füle, derelye, barátfüle, ki hogy ismeri.
Gyerekkori kedvenc ételeim egyike. Ebből sem lehetett eleget főzni az öcsémnek és nekem.
A mi barátfülénk jól kidolgozott, tojásos gyúrt tésztából készült, lekvárral volt töltve és morzsába volt forgatva.
Úgy gondoltam, hogy egy-két darabot készítenék desszertnek.-mondjuk szombat hajnalban. A kihívás miatt hogy sikerül-e emlékezetből megcsinálni a tésztát mindenféle felszerelés nélkül.
Sikerült, csak más lapos háromszögek helyett ravioli, prézli helyett mák-cserébe a régen nem érzett friss házi tészta íz.



Hozzávalók:

Tészta

2 tojás
Annyi liszt amennyit felvesz a 2 tojás

Töltelék

20 dkg aszalt szilva turmixolva
Fél citrom reszelt héja

4 ek. darált mák
Ízlés szerint édesítő, light cukor (én azt használtam)



A tojásból és a lisztből kemény tésztát gyúrok, cipót formálok belőle és félreteszem 20 percre pihenni. Addig az aszalt szilvát leturmixolom, és hozzákeverem a reszelt citromhéjat. A tésztát ha kipihente magát, felszeletelem, aztán vékonyra nyújtom, és négyzetekre vágom. A tölteléket a négyzetek közepére teszem, és becsomagolom a tésztába. (derelye vágó híján).
Forrásban lévő vízben addig főzöm amíg fel nem jön a víz tetejére. Leszűröm, és összekeverem a mákkal.

Gourmandlizard

2008. március 4., kedd

Mikor a Vénusz együtt állt a Marssal....

Mikor a Vénusz együtt állt a Marssal....





Nagyon-nagyon erotikus töltésű cím, de ez szimplán csak a bolygók véletlen eggyütt állására utal-és egyben akár találós kérdés is.
Ekkor vettem részt a CPL hosszabbító tanfolyamon, a Centroplane szervezésében.
A CPL elméleti vizsgát minden évben meg kell hosszabbítani, ahhoz hogy érvényes legyen. 2 napos tanfolyam, és egy jól sikerült vizsga után kap erre jogosítást az ember.
Ilyenkor kiértékeljük a katasztrófákat ami 1 év alatt történt, felhívják a figyelmünket a repülést veszélyeztető körülményre, továbbá esetleges légi-jog változásokra.



Volt szó a méltán híres nemzeti repülőgép gyártó ipar gyöngyszeméről a Corvusról, a kassai katonai gép balesetről, és még sok-sok másról.
Ami szerintem mindenkinek érdekes hír Sándor Valéria, kitűnő meteorológus említette, hogy meg fogják szüntetni a "téli-nyári" időszámítást, mert hogy idejét múlta, és semmilyen energia megtakarításhoz nem vezet már manapság, viszont arra nagyon jó, hogy biológiai óránkat megfelelően összezavarja, és elkéssünk, vagy előbb érkezzünk.




Gourmandlizard

2008. március 3., hétfő

Bálint napi Bailey’s szív Eper szívvel

Bálint napi Bailey’s szív Eper szívvel







Szerintem nem baj ha néha meglepjük a párunkat, például olyannal, amire nem számítanak. Férfiak esetében ez nem olyan nehéz, mert némely születés nap, vagy névnap is tud ilyen meglepetést okozni számukra.
Mivel a Gyík-Ő Bailey’s kedvelő ezért csináltam neki szív alakú Bailey's zselét eperrel. Az eper úgy jött, hogy a tejszínnel jó az eper, a Bailey’s-ben meg állítólag van, tehát így akár klasszikus párosítás is lehetne.
Én nem szeretem a Bailey’s-t szerintem tiszta kemikália (meg tejszínt sem ameddig csepp folyós), de így zselés formában nem volt rossz, és hatott is.
Persze nincs szükség egy üvegre, de vittem a munkahelyemre is, mert megmondtam bent, hogy Bálint napkor szeretnék ajándék rántott húst kapni mindenkitől, és ők meg cserébe kapnak meglepetést.
Egészen szép kis hangulat kerekedett miután elfogyasztották a kis Ikeás kosárkákba töltött Bailey's zselét.




Bailey’s szív Eper szív társaságában

1 üveg Bailey’s
6 lap zselatin
25 dkg eper
3 lap zselatin
Just like sugar édesítő


A Bailey’s felébem feloldom a zselatint, és összeforralom, majd hozzáadom a maradékot, jól elkeverem, és lapos tora formába öntöm, aztán pihenni küldöm a hűtőbe.(így marad benne alkohol jócskán)
Az epret leturmixolom. A felébe a zselatin lapokat beleteszem, feloldom, és hozzákeverem a maradék epret. Lapos formába öntöm, és beteszem a párja mellé a hűtőbe.
Ha kihűltek akkor szív kiszúró formával szívet szúrok ki belőle.
A maradékot összekeverem, és egymásra rétegezem, majd későbbi felhasználásra a hűtőbe teszem.

Gourmandlizard

Csokoládé Mousse á lá „Pilorus’-persze cukor nélkül

Csokoládé Mousse á lá „Pilorus’-persze cukor nélkül
avagy „A gyomorfekélyem bemutatkozik”




Történt egyszer még Karácsony előtt hogy kedves gyomor fekély kezelő orvosom el látogatott hozzánk vendégségbe a belgyógyászati osztály legkedvessebb szervezőnőjével és nem utolsó sorban édesapámmal. Ezért szépen készítettem nekik valami olyat ami finom egészséges nem hizlal. A borhoz válogattam az ételeket, ami Gere Cab. Sav. Bar. volt és persze Kopár.

Csokoládé Mousse cukor nélkül cserébe málna zselével, és sajttorta lappal






Málna zselé

25 dkg mélyhűtött málna
Just like sugar édesítő
Lehelet fahéj
2 tk. agar-agar v. zselatin

A felolvadt málnát átpasszírozom, a nyert igen munka igényes eszenciát egy lábasba teszem és össze melegítem az agar-agarral, hozzáadom az édesítőt, és lehelek rá egy kis fahéjat is, majd tálka aljára kanalazok belőle.


Sajttorta lap

2 db. Light philadephia krémsajt
Just like sugar édesítő
2 tojás sárgája
1 marék dió megpirítva és ledarálva
½ vanília rúd

A szoba hőmérsékletű krémsajtot egy keverőtálban összekeverem az össze hozzávalóval, kis formákba teszem, hogy gyorsan átsüljön. A sütési idő nagyban függ a formától-tehát arról nem nyilatkoznék. Kihűtöm a sajttortácskákat, és vékony lapokra vágom.




Csokoládé Mousse cukor nélkül

6 bio tojás fehérje (nagyon jó minőségű friss tojás)
2 bio tojás sárgája (nagyon jó minőségű friss tojás)
1 vanília rúd
2 ek. oliva olaj
3 evőkanál amaretto
1,5 tábla 99%-os csokoládé(csak haladóknak) 15 dkg
Just like sugar édesítő


A 6 tojás fehérjéből kemény habot verek. A csokoládét pici darabokra töröm, és mikorózható edénybe teszem, aztán 1 ek. nagyon jó minőségű olíva olajjal leöntöm, és mehet a mikroba olvasztás céljából (1 perc Jeten). A két tojás sárgát beleteszem egy keverő tálba, hozzáadom a vaníliát az édesítőt és az amarettót. Mikor megolvadt a csoki gyorsam összekeverem a tojás sárgával, amit egy kis fehérje habbal lazítok. Majd a fehérjét és a csokoládés sárgáját nagy mozdulatokkal összekeverem, porciókra osztom a málna zselére.

Gourmandlizard